Pražská Zoo se můe pochlubit dalším úspěchem - bude užívat prestižní značku Partner of WAZA

zoo prahaPo Návratu divokých koní získal i další projekt pražské zoo na záchranu ohrožených druhů zvířat prestižní záštitu Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA). Více o něm prozradil ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.


Od 23. března má Zoo Praha právo užívat prestižní značku „Partner of WAZA“ v souvislosti s projektem Toulavý autobus. Projekt, jehož cílem je prostřednictvím vzdělávacích aktivit přispět k ochraně goril nížinných a jejich prostředí, oslovil představitele Světové asociace zoologických zahrad a akvárií již na loňské výroční konferenci WAZA na Floridě. Letos se mu rozhodli udělit záštitu a stvrdit tak jeho mezinárodní prestiž.

„Projekt Toulavý autobus, který je dosavadním vyvrcholením našich ochranářských snah ve střední Africe, umožňuje školákům z pralesních oblastí absolvovat několikadenní cesty do záchranných stanic v Mefou či Limbe, kde mají možnost vidět gorily jako fascinující živé tvory a nikoli jako maso na talíři,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Současně děti absolvují vzdělávací program. Po více než ročním fungování Toulavého autobusu se ukazuje, že projekt má silný dopad i na dospělé a splňuje tak své poslání lépe, než jsme si troufali očekávat.“


zoo praha


V městečku Somalomo, odkud Toulavý autobus pravidelně vyjíždí na své jízdy, založila pražská zoo tzv. ekoklub, jehož vedoucí vzdělává děti celoročně a mezi místními lidmi šíří osvětu. Kromě toho je však pro ochranu goril zásadní nabídnout lidem alespoň dílčí alternativu k lovu masa divokých zvířat. Pražská zoo proto nyní usiluje o zavedení chovu „pralesní krysy“ neboli řekomyši africké v Somalomo.

Světová organizace zoologických zahrad a akvárií udělila prestižní status oficiálního partnerského projektu WAZA již podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2012 za projekt Návrat divokých koní, díky němuž se koně Převalského vrací do své původní domoviny, do Mongolska.


Text: Jana Ptačinská Jirátová
Foto: Miroslav Bobek





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání