Miroslav Bobek: Třináctka nebyla jen nešťastná

zoo prahaRok 2013 byl pro pražskou zoologickou zahradu nejen ve znamení povodně, ale i řady dobrých zpráv a úspěchů. Ředitel Miroslav Bobek prozradil více podrobností ve svém novoročním projevu.



Povodeň, která pražskou zoo postihla v prvních červnových dnech a zaplavila spodní část areálu, naštěstí nedosáhla takové úrovně hladiny a nenapáchala takové škody jako velká voda v roce 2002. Díky vysokému nasazení pracovníků zoo a následně také dobrovolných i profesionálních hasičů došlo jen ke zcela minimálním ztrátám zvířat a podařilo se zachránit podstatnou část přemístitelného majetku. Současně povodeň vyvolala ohromnou vlnu solidarity. Příznivci pražské zoo jí poskytovali nejen finanční prostředky a materiál, ale po opadnutí vody také pomáhali při odstraňování škod.

Povodeň pochopitelně zásadně poznamenala průběh sezóny a zmařila očekávání mimořádně vysoké návštěvnosti. Skutečnost, že v roce 2013 přišlo navzdory povodňovým škodám a dlouhodobému uzavření spodní části areálu více než 1 100 000 návštěvníků, je nutno pokládat za ohromný úspěch a současně i důkaz skutečnosti, že Zoo Praha má vždy co nabídnout.


 

zoo praha


Již začátkem roku 2013 se v pražské zoologické zahradě narodilo první slůně v její historii – samička Sita. Velmi vzácným a současně atraktivním odchovem se později stalo rovněž mládě orangutana sumaterského (první po více než 40 letech) a dále například tygra sumaterského. Ohromný význam má dosažení světového prvoodchovu želv Smithových a mezinárodní zájem vyvolalo mládě kakadu palmového. Rok se třináctkou v letopočtu však byl i ve znamení ztrát, zejména ve svém závěru. V prosinci podlehla pravděpodobně virové infekci mladá slonice Tonya a v důsledku onemocnění trávicího traktu uhynul také samec orangutana Padang.

Hlavní sezóna pražské zoo začala po znovu zpřístupnění vyhlídkové stezky Zakázanky slavnostním otevřením nového Údolí slonů a také Pavilonu hrochů. Zejména Údolí slonů se setkává s ohromným zájmem návštěvníků a je novou chloubou Zoo Praha. Probíhala rovněž výstavba pavilonu velemloků, ale další plány pozměnila povodeň: byla odložena přestavba Pavilonu velkých savců (starého slonince) a přednost má jednak nový pavilon goril umístěný mimo záplavovou zónu, jednak lepší protipovodňová ochrana spodní části areálu.

Rok 2013 je spojen i s počiny na ochranu ohrožených druhů. V Kamerunu zahájil své jízdy Toulavý autobus a do Mongolska se letounem CASA podařilo přepravit další čtyři klisny koně Převalského.



Text: Miroslav Bobek
Foto: Zoo Praha





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání