Pražská Zoo zahájila další sezonu, v pořadí je již 83.

zoo prahaV sobotu 29. března 2014 otevřela zoologická zahrada v pražské Troje oficiálně svou 83. sezónu. Výkop do dalšího roku provedli herci z Dejvického divadla. Miroslav Bobek nás provedl novinkami, a zaměstnanci zahrady seznámili s budoucími projekty. Křtila se také nová publikace Lexikon zvířat od A do Z, a rozloučili jsme se s Lineárkou ze 30. let, kterou nahradí stavba Expozice exotických ptáků.


Perfektnější den pro zahájení sezóny si pražská zoologická zahrada snad ani nemohla vybrat. Slunce svítilo už od ranních hodin, teploty šplhaly vysoko nad deset stupňů a lehký opar, který zahaloval hlavní město, se během dne zcela rozplynul. Nejen to přilákalo k návštěvě zhruba 15 tisíc lidí všech věkových kategorií, převážně však nejmenší návštěvníky. Ti snadno přehlušili i ta nejdivočejší zvířata.

V jedenáct hodin odstartoval oficiální program slavnostního zahájení sezóny, který moderovala tisková mluvčí Zoo Praha Jana Jirátová Ptačinská. Ta své nadšení přenesla na všechny přihlížející, kteří si těsně předtím vychutnali tradiční hudbu v podání africké kapely, jejíž tóny se nesly celou zahradou.

„Zahajovací slavnost je tentokrát spojena s gorilami. Loni to byli sloni, pro které se tu otevíral nový pavilon. Letos zatím pavilon neotvíráme, ale chceme vám ukázat, kde bude stát pavilon, který nebude vidět, pavilon goril,“ vysvětlil Miroslav Bobek místo setkání u restaurace Gulab v horní části zoologické zahrady.

 

zoo praha 2014


Zároveň pak představil novinky, které plánují v brzké době uskutečnit. V květnu chce zoologická začít otevřením repliky z 2. světové války ve staré štole pod Zakázanou. Koncem května, pokud bude vše dobře probíhat, bude otevřen pavilon velemloků. „Je to projekt, který nemá nikde ve světě obdoby. Nejen, že tam chceme představit největší obojživelníky světa, jako jsou mloci, velemloci, kteří dosahují délky až metr a půl, ale také tam chceme připomenout jedno z nejvýznamnějších děl literatury, Čapkovu Válku s mloky,“ řekl Bobek.

O prázdninách se můžeme těšit na otevření rezervace Bororo, odpočinkového prostoru s velmi atraktivními prvky pro děti. Kromě toho přivítá zahrada i nová zvířata. Vedle zmíněných velemloků to budou například mravenečníci velcí.

Mluvilo se i o novém pavilonu goril, který se staví hlavně kvůli povodním, které zasáhly zoologickou zahradu v roce 2012, kdy gorilám hrozilo vážné nebezpečí. Tomu se snaží tým zabránit a buduje tak prostory, které budou mimo ohrožení. Jejich polohu si návštěvníci mohou prohlédnout i díky kukátkům, které jsou po celém areálu rozmístěny, místo je však viditelné i pouhým okem.

Návštěvníky přivítal i primátor Hlavního města Prahy Tomáš Hudeček, který si pro přihlížející připravil kvíz a zajímavosti o tom, kolik potravy se denně musí přivést všem zvířatům žijícím v pražské zoo.

zoo praha 2014


Po opětovném hudebním zpestření už zoologické zahradě do další sezóny přáli hodně štěstí herci z Dejvického divadla - Simona Babčáková, Ivan Trojan a Jaroslav Pleskl, kteří zároveň doslova vykopli do další sezóny čtyři míče, jež si na památku odnesli pohotoví návštěvníci.

Od dvou hodin se pak u Vzdělávacího centra konal křest Lexikonu zvířat od A do Z a o hodinu později se návštěvníci mohli rozloučit s Lineárkou ze 30. let, na jejímž místě se vybuduje Expozice exotických ptáků.

Zoo Praha rok co rok rozkvétá a každý sebemenší zákrok je tu znát. Rozhodně si nenechte její návštěvu ujít. Deset pavilonů, které se tu momentálně nacházejí, jistě uspokojí každého, stejně jako pečlivé zázemí a milý personál.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání