Podlipanské kulturní slavnosti - Středověk, vtip i hádanka

podlipanské slavnostiV průběhu letošních divadelních a hudebních slavností si rozmanitosti jistě užijete! Tři slova z titulu mají vztah k jednomu z jejich ústředních bodů. V pátek 20. června zažijeme nevšední setkání s hudbou na pomezí dvou epoch - středověku a renesance. Sobota bude ve znamení poznávání netradičních hudebních nástrojů. Večer si budete moci dopřát varhanní koncert, který si nenechala ujít ani někdejší první dáma USA, Laura Bushová.


Soubor Schola Gregoriana Pragensis představí dílo P. W. de Grudencze v programu Maiestas Dei. Uměleckou skupinu založil již v roce 1987 David Eben ze známé rodiny hudebníků. Možná častěji byste soubor slyšeli za hranicemi, jejich nahrávky získaly řadu ocenění (Choc du Monde de la Musique, 10 de Répertoire, „Zlatá Harmonie“ za nejlepší českou nahrávku roku). Práce souboru se soustřeďuje na interpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších pramenů (10. - 11. století) i na uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice včetně rané polyfonie.

Díky intenzivnímu studiu středověkých pramenů zaznívá v programech i řada unikátních nově objevených skladeb ze 13. - 15. století. Autoři skladeb této doby zůstávali většinou v anonymitě. Téměř detektivním bádáním však odhalil muzikolog J. Černý až v 70. letech 20. století totožnost autora, své jméno Petrus „zakódoval“ jako první písmena textů několika svých skladeb a v jednom motetu dokonce zašifroval své celé jméno. Mezi muzikantské vtípky na svou dobu velice odvážného autora můžeme zmínit například zvukomalebné „kejhání“ ve svatomartinské písni Presulis eminenciam, evokující tradiční pokrm na svátek sv. Martina - husu.

 

podlipanské slavnosti


Další žánry můžete okusit v sobotu 21. června. Tomáš Najbrt a P. Jaroslav Konečný přivezou celou řadu historických hudebních nástrojů. Umí na ně nejen hrát, ale také o nich vyprávět. Kdo neví, jak zní šalmaj, niněra, moldánky či tarabuka, ale i ti znalí, nenechte si toto setkání ujít. Aby povídání nebylo málo, doplní při té příležitosti krásnou místní paralelu dva historikové. V. Mrvík a V. Rišlink vám přiblíží i takové detaily a souvislosti, které vám na výstavě Sakrální umění na Českobrodsku mohly uniknout.

V sobotu večer pak rozezní varhany v kostele sv. Gotharda jeden z našich předních varhaníků a improvizátorů Vladimír Roubal, ředitel chrámové hudby Královské kanonie premonstrátů v Praze na Strahově a zakladatel sboru Collegium Strahoviense. Své brilantní umění předvádí na četných zahraničních koncertech, ale mohl ho prezentovat například v roce 2007 před vzácnou návštěvou, první dámou USA Laurou Bushovou. I při tomto koncertu nebude chybět místní kumšt. Varhaník od sv. Gotharda Petr Štěpán zde zahájí výstavu svých výtvarných děl -Andělé.

V neděli 22. června se pak můžete těšit na Requiem od G. Fauré v podání místního uměleckého sdružení Vox Bohemicalis a četných hostů z těles pěveckých a instrumentálních.


Text: Tomáš Charvát, Aleš Kašpar, Alena Horáčková
Foto: Václav Haláček





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání