Ocitněte se v opojném zajetí věčnosti

V zajetí věčnostiŘíká vám něco pojem, kde se objevuje tajemné spojení „v zajetí“? Jestli se vám vybavuje V zajetí vášní, tak věčnost je dalším námětem barokního festivalu. Ve dnech 25. a 26. května 2012 se u svatého Jiljí v Praze odehraje dvoudenní festival staré hudby s názvem V ZAJETÍ VĚČNOSTI za mediální podpory Kulturního servisu Puls.

 

Další ze série koncertů (navazuje na loňský festival barokní milostné hudby V zajetí vášní) má letos trochu temný podtext. Smrt. Smrt a její podoby vás zavede do světa temných, někdy drásajících tónů, které se přesunou i do něžných pomalých taktů. Nebojte se ale vstoupit do kostela, protože se budete obávat, že by na vás mohly padnout deprese. Hudba si pohrává s tématem smrti stejně jako jiné druhy umění. Nemá za cíl v člověku vzbudit negace, ale prožitek.


Proto v pátek 25. května od 20:30 proběhne v kostele sv. Jiljí první koncert, na kterém zazní duchovní hudba vrcholného baroka a klasicismu. Námět? Smrt Ježíše Krista a nevyhnutelný konec lidského osudu. Nic, co by nebylo součástí života, ostatně třeba právě v duchovních svatyních slýcháte takové zpracování hudby dost často.


V zajetí věčnostiNásledující den, v sobotu 26. května, se ve stejný čas v refektáři kláštera u svatého Jiljí (Jilská 7a, Praha 1) uskuteční koncert světské hudby. Jak si hudebníci poradí se smrtí tentokrát? Smrt zde bude znázorněna jako vytoužený únik z lidského trápení, nešťastné lásky, nebo vám umělci nechají prostor k zamyšlení, jak se často vyskytuje ve skladbách pozdní renesance a raného barokního stylu 17. století. Proč tomu asi tak je?


Festival V zajetí věčnosti opět nabízí um mladých talentovaných umělců se zájmem o starou hudbu. Koho zde potkáte? Vedoucí celého projektu je Viktorie Dědečková, na akci se podílí i pěvecký sbor Victoria. Objeví se také instrumentální soubor Motus harmonicus pod vedením Jakuba Michla, mužská vokální skupina Rudolfvoice, francouzský barytonista Rémi Muller, altistka Kateřina Alexandra Šťastná a Pražský Pouliční Sbor Lenky Pištěcké.


Zpěváky bude doprovázet instrumentální ansámbl hrající na kopie dobových nástrojů. Vít Nermut a Jan Lokajíček na housle, Jana Vavřínková na Violu, Jakub Michl na violu da gamba a violoncello a Olga Dlabačová na cembalo a varhanní pozitiv. Zaškrtněte proto ve svém kalendáři data 25. a 26. května a nasajte atmosféru jedinečných koncertů. Máte jedinou možnost, příští rok bude zase jiné téma. Více informací najdete na www.victoriachorus.com.



Text: Aneta Šimonková
Foto: Victoria Chorus






SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání