Posluchači se nechali zajmout do obětí věčnosti!

V zajeti vecnostiPovznášející atmosféra doprovázela koncert duchovní hudby, který se uskutečnil v pátek 25. 5. v kostele svatého Jiljí. Členové pěveckého sboru Victoria pod vedením Viktorie Dědečkové předvedli neobyčejné výkony společně s ostatními účinkujícími. Mezi sólisty vynikal například Rémi Muller nebo Kateřina Alexandra Šťastná.


Kostel byl vždy místem, kde se lidé spojovali s bohem, tentokrát se však stal útočištěm hudby. V pátek 25. května proběhla první část festivalu V zajetí věčnosti v kostele svatého Jiljí. Letošní festival staré hudby s tajemnou tématikou smrti možná svým konceptem zprvu vyděsil, ale rozhodně neodradil. Akce představovala duchovní hudbu z 18. století. Na procházce alejí vrcholného baroka a klasicismu nechyběly ani skladby od Ludwiga van Beethovena nebo G. F. Händela.

Celý koncert byl zahájen úvodní recitací Jiřího Dědečka. Už tento prolog navodil v kostele s vysokými a mohutnými sloupy pocit majestátnosti a pokory. Lidé ve vzorně zaplněných lavicích vytvářeli neopakovatelnou atmosféru, ve které se mísila víra, touha a nedočkavost. V zápětí se umělecká vedoucí Viktorie Dědečková předvedla v nádherných dobových šatech a začala představení. Sólový zpěv odhalil její nádherně zabarvený a zvučný hlas, který se rozprostíral po celé hlavní lodi. Ač na oko působila trochu křehce, okamžitě vyvedla všechny přítomné z omylu, když svými ráznými pohyby dokázala dirigovat celý sbor čítající 19 členů. Pěvecký sbor Victoria byl dokonale slazen v černé barvě, kterou tříštila pouze sytě červená fiží kolem krku.

V zajeti vecnostiPřevážnou část zpěvu doprovázely dvoje housle, viola, viola da gamba, violoncello a také varhany a varhanní pozitiv. Instrumentální soubor Motus harmonicus pod vedením Jakuba Michla byl dokonale sehraný. Mladá vokální skupina chlapců Rudolfvoice předvedla kouzlo tenorů a barytonů ve všech českých písních z repertoáru. Během programu zazněly latinské, německé, italské nebo francouzské texty.

Barokní hudba měla od počátku sloužit především ke komunikaci s bohem. Její tóny se měly pnout k nebesům a rozrážet oblaka. Ludwig van Beethoven tímto vynikal, a tak není divu, že v podání plného altu Kateřiny Alexandry Šťastné v díle "In questa tomba Oscara" jsme se téměř dotýkali nebes. Následující dlouhý aplaus si vyžádal úžasnou umělkyni zpět.

Když se již trochu setmělo, světlo a stíny si začaly pohrávat s naší fantazií. Sousoší na stěnách vystupovala a dodávala na dobové autentičnosti. Celá trojlodní síň potemněla a fresky na klenbách posmutněly. Najednou vše ztichlo a po chvíli obecenstvo znejistělo. Tento okamžik naplněný napětím a očekáváním prudce rozezvučely varhany následně doprovázené Pražským Pouličním Sborem Lenky Pištěcké. Silné sborové hlasy se nesly kolem posluchačů z výšin balkonu a dunivý zvuk varhan třásl se zemí pod nohama.

Téměř ke konci koncertu se před diváky postavil také světoznámý baryton Rémi Muller a společně se smyčcovým orchestrem uváděl dál diváky v úžas. Přestože všechny skladby nesly tématiku smrti, společné duo Viktorie Dědečkové a Rémiho Mullera připomínalo spíše zamilovaný dvojzpěv o smutném konci. Celý večer zakončila Kateřina Alexandra Šťastná se sbormistryní Dědečkovou. Plné řady diváků děkovaly za pozoruhodné výkony potleskem a Šťastná dostala neobvykle svázanou červenou květinu, která se kontrastně vyjímala na jejích černých šatech. Nebylo pochyb, že si každý zúčastněný odnášel nezapomenutelné zážitky spolu s krásnými vzpomínkami.

Účinkující se na příjemnou atmosféru mohou nepochybně těšit i v sobotu 26. května na druhé části festivalu, která se bude nést v duchu světské hudby ze 17. století.

Kulturní servis Puls vám zprostředkuje další zajímavosti o průběhu akce společně s fotografiemi. Podrobnější informace o interpretech naleznete na oficiálních stránkách www.victoriachorus.com.

 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Victoria





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání