Zoo má nový přírůstek – do Prahy přicestoval zubří býk

zoo prahaV pražské zoo se od pátku 7. března zabydluje nový chovný samec zubra evropského. Do české metropole přijel z německého Tierparku Berlin, aby omladil zdejší chovnou skupinu a přispěl svými potomky k záchraně tohoto druhu ve volné přírodě.


Zoologická zahrada v Praze chová zubry téměř od svého založení. První býk přišel do ní už v roce 1932. V současné době obývá venkovní výběh v horní části zoo stádo tří dospělých samic - Pristína, Priscilla a Božena - a dvě odrostlá telata Praha a Beatrice.

„Chovný býk Tipito, který k nám dorazil z Berlína, zde střídá staršího samce z Amsterdamu. Cílem jeho příchodu je omladit naši skupinu těchto největších suchozemských obratlovců Evropy a obměnit krev, která je v uzavřených chovech v lidské péči nezbytná,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

 

zoo praha


Transport proběhl bez problémů, rok a půl starý Tipito byl po celou dobu klidný. „V brzkých ranních hodinách jsme ho vypustili do výběhu v zázemí. V následujících dnech bude připuštěn k našim samicím. Vzhledem ke svému mládí je zatím menšího vzrůstu, nicméně už teď svou fyzickou konstitucí naznačuje, že v dospělosti bude majestátním býkem,“ dodává Barbora Crkvová, kurátorka kopytníků v Zoo Praha.

Chov zubrů evropských v lidské péči je klíčový pro záchranu jedinců ve volné přírodě. Zubři byli totiž na počátku 20. let minulého století v přírodě zcela vyhubeni. Zoo Praha se již opakovaně zasloužila o jejich návrat do Národního parku Bieszczady v jihovýchodním Polsku. První transport uskutečnila v roce 2005, další 2006 a 2011. Celkem vypustila do přírody již 6 zvířat.

„Ve spolupráci s polským národním parkem hodláme pokračovat a Tipitovými potomky bychom rádi přispěli k dalšímu posílení volně žijících stád,“ uzavírá Miroslav Bobek.


Text: Jana P. Jirátová
Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání