Pohádka, v níž zlo koná dobro

zloba - šípková růženkaJaké to je, když hodíte do kotle nad ohněm tradiční pohádku bratří Grimmů, moderní prvky fantasy a špičkovou Angelinu Jolie v hlavní roli? Vznikne pochoutka Zloba - Královna černé magie, v níž studio Disney poprvé v historii vytvořilo hlavní hrdinku jako negativní postavu. A také se dočkáte několika nečekaných specifických ingrediencí, jako, když Růženku neprobouzí krásný princ.


Robert Stromberg si tímto snímkem připsal režijní debut, i když šanci měl původně dostat třeba vyhlášený Tim Buton. O kvalitní scénář se postarala Linda Woolverton. Vycházela při něm z původního, dosud nezpracovaného, příběhu zlé královny z klasické animované Šípkové Růženky z roku 1959. A z těchto surovin vznikl hraný film pro všechny generace.

Královna lesního království Zloba se chce pomstít za velkou zradu. Uvrhne tak kletbu na novorozenou dcerku lidského krále Stefana z vedlejšího království. Jak ale princezna Aurora roste, nachází se ve přímo uprostřed velkého sporu mezi oběma zeměmi. Zloba tak svůj názor přehodnotí a rozhodne se celou situaci vyřešit ke spokojenosti všech.

Kromě krásných efektů a svěží barevnosti zdobí pohádku také nejrůznější postavičky z lesního království včetně tří sudiček či Diavala, který se mění na havrana jako Rumburak. Nad všemi ale ční Zloba v podání Angeliny Jolie. Ta dokonce úzce spolupracovala s návrhářkami na svém kostýmu. Geniální parohy a tradičně červené rty ale naprosto přebíjí lícní kosti. Kdyby jste Angelinu neslyšeli ani promluvit, při pohledu do její tváře poznáte, že hraje záporačku. Tuhle roli si Jolie tak strašně chtěla zahrát, že film i spoluprodukuje.

 

zloba - čardějka a šípková růženka


A nutno dodat, že si jí užívá se vším všudy. Vždyť se ani při náročných scénách nenechala zastoupit kaskadéry. Perfektně ztělesňuje Zlobu a je sladce roztomilá a v rozpacích, když jí princezna objímá a jak jí na oplátku oslovuje Stvůřičko. Nakonec malou Auroru si zahrála její dcera Vivienne. Tu dospělejší pak v druhé části snímku už ztvárnila teprve šestnáctiletá hvězdička Elle Fanning, sestra známější Dakoty. I ta vás ale dostane svou bezprostředností a nevinným úsměvem.

Ve filmu zkrátka vládnou ženy, vždyť i král Stefan nakonec dostane na frak. A o nezdařeném pokusu prince Phillipa probudit spící Růženku už byla řeč v úvodu. Čekejte příjemnou zábavu, kde není všechno předem nalajnováno s dobrem a zlem a postavy se chovají často nevyzpytatelně. A nezapomeňte vzít na tuhle pohádku nabitou magií děti.


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto filmové společnosti





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání