Neobyčejné literární odpoledne v Městské knihovně

literární odpoledneZveme vás do příjemných prostor Městské knihovny v Praze do pobočky v Korunní, kde vás čeká literární odpoledne plné jedinečných zážitků. Můžete se těšit na autorské čtení s besedou, drabble soutěž, literární hosty, volné čtení, kvíz i hudební překvapení.



Hlavním hostem bude Markéta Dočekalová a Hana Hindráková

Mgr. Markéta Dočekalová je česká spisovatelka a scenáristka, lektorka tvůrčího psaní a ředitelka literární agentury Mám talent. V českých televizích vytvořila kolem 3000 pořadů, ke kterým napsala scénář. Začínala v zábavné tvorbě (pořady Rande, Vabank, Dobré bydlo, Caruso show, Mini show, Svatba roku a další) a pak přešla na tvorbu seriálovou. Byla jednou ze zakladatelek televizního seriálu Ulice a podepsala se pod jeho prvních 700 dílů. Je také autorkou televizního filmu Hasiči a řady dalších pořadů, které byly vysílány v zahraničí. Napsala dva romány a čtyři velmi úspěšné učebnice tvůrčího psaní, podle kterých se vyučuje i na českých vysokých školách. Tvůrčí psaní vyučuje v ČR od roku 2000. Její studenti k dnešnímu dni vydali 56 knih a stabilně se umísťují na prvních místech literárních soutěží (v letošním roce je opět vítězkou literární soutěže nakladatelství Fragment její studentka).

Markéta Dočekalová se také intenzivně věnuje podpoře začínajících autorů a vyhledávání nových českých literárních talentů. Je majitelkou a ředitelkou literární agentury Mám talent a také jednoho z největších literárních portálů na českém internetu, www.mamtalent.cz. Její agentura zastupuje začínající autory na českém knižním trhu a snaží se najít cestu k vydání jejich autorských prvotin. Zakládá si na tom, že pro autory se snaží domlouvat solidní podmínky, tedy aby za vydání vlastní knihy nejen nic neplatili, ale aby od nakladatelství také dostali honorář. Takto se za první dva roky činnosti agentury podařilo podepsat nakladatelské smlouvy na 15 prvotin. Od března 2015 začala její agentura vydávat časopis Talent, který je určen budoucím spisovatelům a spisovatelkám a zaměřuje se právě na tvůrčí psaní. Kromě výše řečeného působí Markéta Dočekalová také jaké specialista pro oblast evropské kinematografie při Evropské komisi v Bruselu. Podílí se tak na hodnocení filmových projektů, které žádají o dotace z fondů EU.

Hana Hindráková po vysokoškolských studiích založila vlastní neziskovou organizaci Fair, z. s., a v rámci realizace projektů rozvojové spolupráce se pětkrát dostala do africké Keni. Zemi si velmi oblíbila a umístila sem také děj svých knih. Často se inspiruje skutečnými příběhy a událostmi. V roce 2012 jí vyšel román Děti nikoho, v roce 2013 Karibu Keňa, v roce 2014 Dobrovolnice a v roce 2015 Očarovaná.

literární odpoledne

Hudební vystoupení

Dalším hostem bude vynikající hráč na Hang drum Jiří Šámal. Svou podmanivou hudbou jistě velmi dobře a tematicky podpoří toto literární setkání, které se celé v duchu afrických rytmů nese. Jiří Šámal je původně stavební inženýr, svou profesi však nedávno vystřídal – nyní se živí jako fotograf a kameraman. Pochází z Hranic na Moravě, ale od vysokoškolských let žije trvale v Praze. Ve volném čase rád hraje na Hang Drum – nejvíc ho baví veřejná produkce na ulici (basking). Je častým hostem hudebních i literárních pořadů, vystupuje sám i společně s jinými muzikanty. Hlavně je to dobrý člověk, se kterým je radost prohodit pár slov. Nenechte si ujít příležitost se s Jiřím Šámalem setkat a poznat zvuky podmanivého Hangu.

Literární talent Richard Holaj
Richard Holaj je student informačních technologií, který mezi jedničkami a nulami uvaří sem tam nějaký verš či prózu. Psaní se věnuje již od dětství, kdy začínal jako autor fantasy příběhů. Během dalších let pak začal více experimentovat s různými žánry. V současnosti se věnuje především poezii a noirově či post apokalypticky laděné próze.


Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání