Kulturní tip: navštivte výstavu Z hotelu do díry

výstava z hotelu do díryDejvické divadlo otevřelo nový prostor, v místě bývalého antikvariátu v těsném sousedství divadla, odtud název Dejvické divadlo – ANTI.KVARIÁT. První výstava, která ANTI.KVARIÁT 14. října oficiálně zpřístupnila veřejnosti, je Z hotelu do díry – filmové skici Jana Vlčka.


Soubor originálních kreseb připomíná dva společné projekty Dejvického divadla a filmového architekta Jana Vlčka – seriál Čtvrtá hvězda a film Díra u Hanušovic. Jedinečná příležitost znovu si v precizních návrzích Jana Vlčka připomenout a do detailu prostudovat interiéry a exteriéry svérázného hotelu Meteor nebo venkovské chalupy obývané Marunou a její matkou potrvá do 31. prosince.

Architekt a výtvarník Jan Vlček u filmu začínal před více než dvaceti lety jako patinér. V současné době má za sebou spolupráci na několika úspěšných krátkých i celovečerních filmech a TV seriálech. Jeho přístup je v principu odlišný od rutinních postupů většiny kolegů z profese. Všechny návrhy totiž kreslí ručně, nespoléhá na univerzální počítačové programy.


 

výstava z hotelu do díry


„Vyjádření rukou, kresbou považuji za nejjednodušší a nejrychlejší způsob přenosu nápadu z hlavy na papír. Když se něco nepovede, stačí sáhnout po čistém papíru a začít znovu. Kreslím a přitom přemýšlím, kam postavím židle, stůl, kde bude okno…. Počítač by mě zdržoval,“ vysvětluje Jan Vlček. Další zajímavosti na oficiálních stránkách umělce www.artdepartement.cz


Text: Alice Titzová
Foto: 2media.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání