Dealer’s Choice: Všechno je ukryto v kartách

Lesní slavnosti divadlaPrvotina britského dramatika, scenáristy a režiséra Patricka Marbera nazvaná Dealer’s Choice je na repertoáru pražského Dejvického divadla už 20 měsíců. Nyní tuto inscenaci představili také v rámci Lesních Slavností Divadla v Řevnicích. Skvělé herecké výkony doplňují výborně napsanou hru do výtečné mozaiky zážitků. Nejde tady jen o poker, ale i o životní osudy, sny a vztahy. Ovšem právě karty můžou hodně napovědět.


I když napsal Marber „Dealer’s Choice“, tedy "Kdo rozdává, rozhodne", už v roce 1995, nic to nemění na jejím sdělení. Je totiž v podstatě nadčasová a aplikovatelná na životy mnohých z nás i v současnosti. Není tedy divu, že autor her jako „Howard Katz“ či „Na dotek“, získal už za svůj první kus řadu ocenění.

Lesní slavnosti divadlA třebaže se v celé druhé části inscenace hraje poker a vzduchem létají odborné výrazy, díky prvnímu dějství, kdy jsou představeny všechny postavy i jejich charaktery, je i po přestávce na co koukat, i kdybyste o pokeru nevěděli vůbec nic. Už tak brilantní text ještě podtrhli svými výkony všichni herci a nemalý podíl na zdařilém výsledku má také režisér Jiří Pokorný, který udržuje inscenaci po celou dobu ve svižném tempu.

Herci těží také z vydařeného překladu Dany Hábové. Scéna Martina Chocholouška je rozdělena na dvě poloviny. V té pravé je prostá kuchyně restaurace, v levé stůl přímo v restauraci s příznačným obrazem Cardsharp od italského barokního malíře Caravaggia, posléze prostřený pro hosty. Po pauze se všichni zúčastnění scházejí v podzemí podniku u jednoho stolu u každonedělní kratochvíle, tedy pokeru. Hudba Michala Novinského pak vhodně doprovází atmosféru daných momentů, popřípadě rozděluje obrazy her ve druhé části. Ústředním motivem je skladba „California Dreaming“.

Herecká šestka je skvěle sladěná. Frankie (Martin Myšička) a Mugsy (Václav Neužil) jsou číšníci v jedné nepříliš prosperující londýnské restauraci. Při tom každý má svůj sen, který chce uskutečnit. První hrát profesionálně poker  v Las Vegas, druhý otevřít si vlastní restauraci. K tomu mu má pomoci syn majitele současného podniku Stephena (David Novotný), na hazardu závislý Carl (Jaroslav Plesl). Pátým do party pro nedělní pokerové večery je kuchař Sweeney (Hynek Čermák). Nakonec si však s nimi zahraje i zprvu náhodný host Ash (Ivan Trojan). Z něho se vyklube nejen zkušený hráč, ale hlavně člověk, který půjčoval Carlovi a nyní chce peníze zpět.

Určitá synergie funguje mezi všemi protagonisty, kteří se pořád špičkují, provokují či chvástají. Nemůžou bez toho být a zároveň často vyostřují situace, které by se původně mohly zdát poklidné a s rozumem vyřešitelné. Postavy tak nejdou pro ostřejší výrazy daleko, ale zároveň dokážou vyprodukovat také parádní vtip, ať už s odkazy na historické záležitosti, jako film „Neviditelný muž“, nebo skvělými gagy: „Poker bez hazardu je jako sex bez orgasmu.“ Případně: „Biftek nebyl propečený a byl studený.“ „Jaký jste si dal?“ „Tatarský.“

Lesní slavnosti divadlJediný z party, který kromě vášně prosazuje také kázeň, je majitel restaurace Stephen, jenž má zároveň zodpovědnost a starosti se svým nezbedným synem. Rozjaření číšnici Mugsy (za něhož dostal Václav Neužil Cenu Thálie) a Frankie stáhnou do nerozvážné hry i Sweeneyho. Jen Ash v podání Ivana Trojana zůstává při hře klidný a zachovává skutečnou poker face.

Jen by bylo dobré analyzovat, jestli byly herecké kombinace jednotlivých partií naučené. Pro návštěvníky znalé pokeru to může být rozhodně zajímavé, ovšem dobře bavit se může díky chytrému a svižnému zpracování každý. Souhra postav, jejich zapálení pro hru, výborná předloha o skutečných lidech a anglický humor, to jsou klíčové body inscenace „Dealer’s Choice“. Opravdu totiž může rozhodnout každý sám za sebe a někdy i za druhé, co se zrovna bude hrát. Nejen u stolu, ale i v životě.

 


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto divadla





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání