Martin Pošta: Každý z nás žije, jak nejlépe umí

martin poštaChcete strávit příjemnou sobotu a navíc se dozvědět něco zajímavého? Vydejte se na seminář Jak sám sebe koučovat, který se uskuteční 3. 5. od 10 hodin v prostorách Světlo slunce. Martin Pošta známý zpěvák a herec opustil svět showbyznysu, aby pomáhal lidem najít vnitřní rovnováhu a učil žít vědomí a především spokojenější život. A jaký je jeho recept na to, jak žít lépe?


Je bezpochyby, že každý z nás prochází svým životem a žije ho, jak nejlíp umí. To kde se právě teď nacházíme, je naše dokonalost. Výrok „nikdo není dokonalý“, považuji za výrok oběti okolností, aby si omluvila své nedostatky. Ale kdo určil, co je dokonalé? Všichni jsme dokonalí v tom, co právě teď děláme a vždy, každou chvíli se můžeme rozhodnout, abychom svou dokonalost zlepšili. Pokud vyslovím, nikdo není dokonalý, s jakým ohledem vyslovuji toto hodnocení? Myslím, že ho vyslovuji s ohledem na své okolí.

Svůj život žijeme podle svého přesvědčení a přesně podle toho, co jsme se ve svém životě už naučili, pochopili a vzali za své. Život nám ovšem ovlivňují také různé strachy díky emočním prožitkům. Jistě všichni známe našeptávače, který nám říká: „Nezvládneš to! Nemáš na to! Nejsi dost hezký! Už je pozdě! Odlož své rozhodnutí! Nic o tom nevíš, musel by ses to naučit! Bude to trvat moc dlouho…“ Náš vnitřní našeptávač zesílí ve chvíli, kdy nám stejné myšlenky začne říkat naše okolí, naši nejbližší. Jenže názory našich blízkých jsou jen takové, jak by danou situaci zvládali oni. Takže tlumočí myšlenky zase svého našeptávače.

Svůj život žijeme tedy podle toho, co si myslíme o sobě, o světě kolem nás a vlivu okolí, na které z velké části dáme a tomu také věříme. K našemu přesvědčení o nás samých i o světě kolem nás jsme došli díky emočním prožitkům a vytvořením myšlenkových map, návykům a programům v našem mozku. To, že se necháváme ovlivnit okolím je proto, že potřebujeme potvrzení o tom, že to co děláme, děláme správně a také, aby si o nás někdo nemyslel, že jsme se zbláznili.

 

martin pošta


Jak žít lépe? Je třeba se to naučit!

Co znamená žít lépe? Jde o to, že se někde nacházíme, ale chtěli bychom být někde jinde. Můžeme si říct: „Nikdo není dokonalý.“ Nebo: „Všude je něco.“ Smiřme se s tím, lepší to už nebude. Podobné vyřčení nám sice přinese úlevu, ale pak jsme obětí okolností a sami jsme se odsoudili k přežívání. Pokud chceme smazat rozdíl mezi tím, kde jsme a tím kde bychom chtěli být, položme si otázky: Jak to bude vypadat, když budu žít lépe, když se zdokonalím? Jak bude vypadat můj život, když naplním svou představu o šťastném životě? Co se v mém životě změní? Co se v mém životě otevře nového?

Proto, abych opravdu mohl a dokázal svůj život změnit a posunul se tam, kde bych chtěl být, je třeba se v první řadě rozhodnout. Pokud se pro to rozhodneme, pak je třeba se začít „učit žít lépe“, zdokonalovat sám sebe. Je to stejné, jako, když se rozhodneme, že vystudujeme nějaký obor, abychom v tom oboru mohli být odborníky. Jako dětem nám učení se ve svém zdokonalování šlo velmi dobře. Kdybychom tuto schopnost neměli. Nikdy bychom se nenaučili mluvit, chodit, číst, psát a ani počítat.

martin pošta


Jak se naučit žít lépe?

V tuhle chvíli je velmi dobré si uvědomit, že můj život nevytváří nikdo jiný, než já sám. Takže je třeba vzít za svůj život 100% odpovědnost. Je důležité přestat obviňovat své okolí za to, že se nemám dobře. Přestat si stěžovat, litovat se. Vím, že tato slova může spoustu lidí až rozzlobit. Omlouvám se, ale bez tohoto uvědomění je velmi těžké žít lépe, dokonce si myslím, že nemožné.

Žít lépe, tedy svůj život zdokonalovat, je proces. Nejde to hned. Takže je důležité na mé cestě ke zdokonalování brát různé nezdary za nevyhnutelné. Kolikrát myslíte, že jste padli na hubu, když jste se začali učit chodit? Mám rád citát: I pád na hubu je pohyb vpřed. A dalším je: Není důležité, že jste sraženi na kolena. Důležité je rychle vstát a pokračovat.

Je třeba si uvědomit hodnoty, které jsou v mém životě ty základní a také podle nich žít (článek, Základní kameny mého světa). Je třeba si vytvářet nové návyky, nové programy v mozku. Uvědomovat si v čem jsem opravdu dobrý, začít sám sebe chválit a čím dál méně se kritizovat. Je třeba děkovat za vše, co v životě už mám. Pak si mohu uvědomit, že už mám spoustu úžasných věcí, které mě mohou dělat spokojeným.

Vždy, když se necítím dobře je až osvobozující si říct: „Co teď mohu udělat proto, abych se cítil lépe?“ Když na to přijdu, tak to také udělat. Může jít například o poslechnutí muziky, procházky, jít mezi lidi, nebo v komunikaci vyslovit svůj pocit, názor, cokoli...

Vím, naučit se žít lépe není jednoduché, ale zároveň to není nemožné. Čas plyne, každý den uteče a je jen na nás, jestli se rozhodneme se učit žít lépe. Věřte, že není nutné svůj život přežívat, můžete ho žít.

Seminář Jak sám sebe koučovat můžete navštívit v sobotu 3. května od 10 hodin. V první části je pro návštěvníky připraveno zasvěcení do problematiky, v další pak přijdou na řadu praktické ukázky. Akce se uskuteční v prostorách Světlo slunce (Křižíkova 67, Praha 1). Další podrobnosti se dozvíte zde: www.tvorivasilamysleni.cz/seminare


Text: Martin Pošta; Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání