Strom pro letošní Vánoční trhy v Praze je 24 metrů vysoký krasavec z Kutnohorska

taikoTolik očekávané Vánoční trhy v Praze, které se nezadržitelně blíží, už mají svou hlavní dominantu. Letos Staroměstské náměstí rozzáří nádherný, 24 metrů vysoký smrk z oblasti Kutnohorska, který organizátoři největších vánočních trhů v České republice vybrali z dvacítky tipů.


„Smrk, který jsme letos vybrali, se nachází v parku, který se obec rozhodla zvelebit tím, že původní strom nahradí novým. Ten stávající by tedy dříve nebo později bylo stejně nutné pokácet, proto nám ho obec nabídla pro využití na vánoční trhy,“ řekl Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko.

Stromy určené pro Vánoční trhy v Praze se totiž v posledních  letech již nekácí volně v lesích, ale pochází z pozemků a zahrad soukromých osob nebo institucí. Jedná se většinou o osamocené stromy, které jsou primárně určené ke kácení z důvodu bezpečnosti osob či budov, nebo stojí na pozemcích určených pro stavební účely.

Čtyřiadvacet metrů vysoký smrk rovněž prošel detailním dendrologickým průzkumem, který provádějí experti lesnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ti rozhodli, že jehličnan splňuje přísná kritéria a zejména po zdravotní stránce je zcela vyhovující. „Vítězný strom je zdravý, dobře rostlý a dostupný pro těžkou techniku. I to je důležité, aby se při kácení nepoškodil. A z estetického hlediska prostě vypadá nejlépe. Na Staroměstském náměstí se bude skvěle vyjímat,“ dodává Petr Hozák.

 

vánoční trhy praha


Smrk pro Staroměstské náměstí se bude kácet v neděli 24. listopadu. V prvních letech stromy pocházely z Krkonoš, později putovaly do hlavního města například z Rokycanska či Kladenska.

Do výběru vítězného stromu pro letošní Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze se mohli tradičně zapojit zájemci z celé České republiky. Od začátku srpna až do konce září posílali své tipy na vánoční strom spolu s fotografií. Letos se jich sešlo celkem dvacet. Organizátoři poté absolvovali osobní obhlídky všech přihlášených stromů, které splňovaly daná kritéria. Pro vítěze je nyní připravena částka deset tisíc korun.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze se uskuteční v sobotu 30. listopadu v 17 hodin. Vánoční trhy 2013 odstartují na Staroměstském náměstí 30. listopadu a potrvají do 1. ledna 2014. Bezprostředně na ně naváží Tříkrálové oslavy, které potrvají do 6. ledna 2014. V sobotu 30. listopadu začnou i trhy na Václavském náměstí, které zde zůstanou až do 12. ledna 2014. Vánoční atmosféru navodí souběžně i náměstí Republiky, a to od 30. listopadu do 30. prosince 2013.

Podrobnosti o Vánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí budou k dispozici na www.trhypraha.cz, více o soutěži se dozvíte na www.vanocnistrompraha.cz.


Text: Eva Hromádková
Foto: Taiko





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání