Praha se pomalu připravuje na Vánoce

Vánoční stromPřemýšlíte, zda jde o vtip? Vůbec ne! Hlavní město se na svátky připravuje s dostatečným předstihem, aby nic nezameškalo. Od srpna do 25. září přijímal pořadatel největších vánočních trhů v České republice tipy na nejhezčí strom, který v prosinci ozdobí Staroměstské náměstí. Jaké kroky budou následovat? Která kritéria musí jehličnan splňovat, aby se stal tím pravým?


Společnost Taiko bude letos organizovat vánoční trhy v Praze již podeváté. Stejně jako v předchozím roce vypsala i letos soutěž o nejvhodnější strom, který by měl ozdobit Staroměstské náměstí po dobu adventu. Ten, kdo dá nejlepší tip splňující všechna kritéria, dostane symbolickou finanční odměnu. Vybrat správný jehličnan ale není jen tak. V roce 2011 měli organizátoři s hledáním velké problémy, neboť žádný ze stromů, na nějž byl poslán tip v prvním kole, nesplňoval zadané požadavky. Chvíli to vypadalo, že bude Praha bez tohoto vánočního symbolu, během druhého vypsaného kola se ale vítěz přeci jenom našel.

Vánoční stromLetos se mohli do soutěže přihlásit všichni zájemci, kteří mají na svém pozemku smrk splňující potřebné podmínky, jehož se potřebují z důvodů bezpečnosti, nebo plánované stavební činnosti šetrně zbavit. Tip mohli poslat i ti, kteří o ideálním stromu ví, ale nejsou jeho majiteli. „Už dvakrát se nám vyhlášení soutěže osvědčilo a ideální strom jsme vždy našli. Chceme proto opět požádat o pomoc obyvatele Česka, aby nám ulehčili smrk, který pak reprezentuje Českou republiku na milionech fotografií, najít,“ sdělil provozní ředitel společnosti Taiko, Petr Hozák. Objevitel vánočního stromu získá jako odměnu symbolických deset tisíc korun.

V loňském roce zdobil po dobu vánočních svátků Staroměstské náměstí smrk ztepilý pocházející z obce Malé Kyšice – Poteplí na Kladensku. Městu ho věnovala místní obyvatelka, které vyrostl na zahradě a svojí výškou začal ohrožovat chatu. Po adventu si na sedmdesátiletém stromě pochutnala zvířata z pražské zoologické zahrady.

Vánoční stromJehličnan, který bude v Praze vystaven, musí mít bezchybný vzhled, což obnáší rovnoměrné zavětvení a pravidelný kmen. Svou výškou by měl dosahovat 23 až 25 metrů. Před umístěním na náměstí bude upraven na dvaadvacet metrů. Další podmínkou, která musí být splněna, je dobrá dostupnost pro těžkou techniku. Strom bude při kácení pokládán na připravený návěs tak, aby se nepoškodily jeho větve. Proto je nutné, aby k němu měl jeřáb a tahač co nejlepší přístup. Mimo asfaltové komunikace je to vyloučeno.

 

Posledním kritériem je dobrý zdravotní stav porostu. Smrk bude podroben dendrologickému průzkumu odborníků. Ti určí, je-li vhodné umístit ho na Staroměstském náměstí. Zda uspějí organizátoři už v prvním kole, by mělo být jasné do 5. listopadu. Během října vyrazí zástupci společnosti Taiko na obhlídky vybraných stromů a dendrologové provedou patřičná vyšetření. Vánoční trhy 2012 začnou na Staroměstském náměstí 1. prosince a potrvají do 1. ledna 2013. Slavnostní rozsvícení stromu je na programu na den zahájení trhů. Praha nebude ochuzena ani o trhy na Václavském náměstí. Ty bude možné navštívit od 1. 12. 2012 do 13. 1. 2013.



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání