Vánoce, Vánoce přicházejí

Vánoční trhyI metropole se pomalu ale jistě připravuje na svátky. Kromě jiného to potvrzují i organizátoři vánočních trhů na Staroměstském náměstí, kterým se podařilo hned v prvním kole vybrat nejvhodnějšího kandidáta na letošní vánoční strom. Odkud obří smrk pochází? A kdy se mohou Pražané a návštěvníci těšit na slavnostní rozsvícení a pravou sváteční atmosféru?


Letošní jehličnatý výherce se může pyšnit až téměř aristokratickými kořeny. Jak je to možné? Smrk ztepilý, který splňoval všechny požadované parametry a byl organizátory trhů vybrán jako nejvhodnější vánoční strom, vyrostl v lesích na západě republiky na pozemcích významného šlechtického rodu Colloredo – Mansfeld. Ten je největším soukromým vlastníkem lesů v Česku, které získal v restituci v devadesátých letech.

„Pan Mansfeld se rozhodl, že věnuje strom ze svých lesů zdarma Praze, aby dělal radost všem jejím návštěvníkům i Pražanům po dobu adventu,“ prozradil Josef Myslivec, ředitel Lesní a rybniční správy Zbiroh.

Vánoční trhyPetr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, která vánoční trhy organizuje, dodává: „Majitel pozemků letos čistil celé okolí trati od různých dřevin, tohoto krásného stromu mu ale bylo líto, nabídl nám ho a my jsme s radostí přijali. Byla by škoda, kdyby ho jen tak pokáceli na dřevo.“

Smrk ztepilý vyrostl nedaleko obce Holoubkov vedle železniční trati. Zelený obr měří úctyhodných osmadvacet metrů, má bezchybný vzhled, je zdravý a díky nově zbudované cestě také dobře dostupný pro těžkou techniku. „V tuto chvíli ještě pracují dendrologové z Masarykovy univerzity v Brně na hlubším zkoumání stromu. Díky tomu se dozvíme i jeho stáří. Když ho ale viděli, informovali mě, že by vše mělo být v pořádku,“ doplňuje Petr Hozák.

Jak těžký byl boj o prvenství a úlohu vánočního stromu? Do soutěže „Hledá se strom“, kterou společnost Taiko vyhlásila letos v srpnu, bylo přihlášeno třicet kandidátů. Vánoční trhy budou na Staroměstském náměstí zahájeny 1. prosince. Jejich krásu a atmosféru mohou návštěvníci obdivovat do 1. ledna 2013. Ochuzeno nebude ani Václavské náměstí, kde budou stánky umístěny taktéž od 1. prosince, ale až do 13. ledna 2013.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromečku na Staroměstském náměstí mohou zájemci sledovat v sobotu 1. prosince. Další podrobnosti a zajímavosti se dočtete na stránkách www.trhypraha.cz.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání