Český lev pomalu vylézá z klece

Český levUž pomalu se blíží večer, který ocení nejlepší snímky české kinematografie uplynulého roku. A tentokrát to bude boj velký. V minulém roce vznikly pravdivě sugestivní Lidice nebo realisticky animovaný Alois Nebel. Kdo si odnese skleněné sošky z večera, kterým vás provede Lucie Bílá


Máte puštěnou televizi, ze které se linou tóny Vltavy Bedřicha Smetany. Pak ale hudba nabere dramatický moderní spád. V obraze spatříte ženu se lví hřívou. Příznačné spojení pro symboliku našich nejprestižnějších filmových cen s dračicí a královnou hudební scény. Na moderátorský výkon Lucie Bílé se jistě všichni těší, filmoví fanoušci mají ale napnuté nervy, jak dopadnou ocenění.

Český levPřed každým ročníkem Českého lva probíhá i nominační večer. I když bychom nechtěli podceňovat tuto akci, přeci jenom se lidé vždy těší na finále. Tentokrát nominace ale vzbudily pořádný ohlas. Většinu totiž získalo Havlovo Odcházení, kdy i příznivci bývalého prezidenta byli trošku na rozpacích, jestli přeci jenom zřejmě zamýšlená úcta není až moc přehnaná. Uvidí se ale, kolik nominací se promění v ceny. Dalšími soupeři pak budou filmy Lidice, Nevinnost, Poupata, Vendeta, Alois Nebel nebo Rodina je základ státu. V uměleckých obsazeních, která diváky zajímají asi nejvíce (režiséři a herci), se umístila řada zajímavých jmen. O cenu pro režiséra se pomyslně utkají Tomáš Luňák, Jan Hřebejk, Václav Havel, Zdeněk Jiráský a Robert Sedláček. Hlavní mužskou roli pro tento ročník nejlépe podle poroty ztvárnili Miroslav Krobot, Karel Roden, Josef Abrhám, Vladimír Javorský nebo Ondřej Vetchý. A ženy? Sošku mají šanci získat Anna Geislerová, Dagmar Havlová-Veškrnová, Ivana Chýlková, Malgorzata Pikus a Eva Vrbková. Zajímavostí je, že Oldřich Kaiser má dvě želízka v jedné kategorii. Ve vedlejších rolích předvedl brilantní výkony ve snímcích Odcházení a Vendeta.

Český levOkolo průběhu večera se ale zatím mlží. Petr Vachler jen prozradil, kdo se může objevit v roli předávajících. „V celém večeru bude velmi důležitou roli hrát hudba a podle toho vybíráme i dvojice, které budou Lvy předávat. Můžu snad prozradit, že dnes jsem si telefonoval s Karlem Gottem, Zdeňkem Svěrákem, Jaroslavem Uhlířem, Jiřinou Bohdalovou a dalšími. To všechno jsou možní předávající.“ Lucie Bílá mlží víc a jen náznakem se vyjádřila ke scénáři večera, nad kterým s Petrem Vachlerem strávili určitě nějaký ten pátek. „Každý jsme jiný, ale vzájemně se doplňujeme a zdá se, že by nám to společně mohlo fungovat. Snad budeme oba spokojeni i 3. března po skončení přímého přenosu,“ řekla s úsměvem Bílá, která tak prozradila, kdy se budou lvi předávat. Doplníme jen, že to bude ve Velkém sále pražské Lucerny a přímým přenosem program bude vysílat ČT1 od 20 hodin.



 



Text: Aneta Šimonková
Foto: Český lev





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání