16. ročník festivalu České doteky hudby opět rozezní Prahu v období Vánoc

české doteky hudby

Mezinárodní hudební festival České doteky hudby, který dnes patří do sedmičky největších českých festivalů klasické hudby, letos vstupuje do 16. ročníku a již tradičně rozezní významná kulturní a duchovní místa v centru Prahy v čase vánočním a novoročním – od 16. prosince 2014 do 6. ledna 2015.


Na své si díky bohatému programu přijdou jak znalci oboru a milovníci vážné hudby, kteří ocení účast velkých uměleckých jmen, tak i sváteční návštěvníci koncertů, kteří si chtějí zpříjemnit Vánoce procházkou po staré Praze spojenou se stylovým koncertem vánočních melodií a koled.

Nosným tématem celého festivalu je vzhledem k letošnímu Roku české hudby - jak jinak - česká hudba. A to jak tradiční, v podobě stěžejních děl nejvýznamnějších skladatelů (Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů), tak i ta soudobá z per moderních talentů. Slavnostní zahajovací koncert festivalu 16. 12. od 19.00 ve Španělském sálu Pražského hradu bude uveden jednou z perel české národní hudby – Smetanovou symfonickou básní Vyšehrad z cyklu Má vlast v provedení jednoho z našich nejkvalitnějších symfonických orchestrů Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín.

Největšími hvězdami a hosty festivalu budou Andrej Baranov, bezkonkurenční houslista a vítěz nejprestižnějšího světového houslového klání - soutěže Jejího Veličenstva královny Alžběty II., který vystoupí se Sukovou Fantazií během úvodního večera 16. 12. na Pražském Hradě, a legendární Borodinovo kvarteto, které vystoupí v Praze vůbec poprvé. Unikátní bude uvedení jednoho z  nejobtížnějších  klavírních koncertů světové hudby, a sice Dvořákova Klavírního koncertu, v podání Vassilyho Primakova.

 

české doteky hudby


Letošní diváckou specialitou dozajista bude uvedení komponovaného pořadu Šumná města. Ten přesně vystihuje filozofii festivalu České doteky hudby: v jediném večeru totiž propojuje hudbu, slovo, film a výstavu a je tak interdisciplinárním projektem, aktuálním stejně jako je původní filmová řada režiséra Radovana Lipuse a herce a architekta Davida Vávry.

Nejširší skupinu posluchačů jistě zaujme cyklus Naši krásní andělé Martina Hyblera obsahující vánoční koledy z Čech a Moravy z řad těch, které nejsou až tak běžně rozšířené, a především autorova interpretace hudby Karla Svobody z národem milované filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku v koncertní podobě s dětskými sólisty a dětským sborem.

české doteky hudbyZávěr festivalu patří bezkonkurenčnímu komornímu orchestru pod vedením Pavla Fischera. Proč tolik chvály? Orchestr vystupuje výlučně u příležitosti tohoto festivalu a tvoří jej špičkoví hráči legendárních českých komorních souborů a sólisté (Škampovo kvarteto, Haasovo kvarteto, Ensemble Martinů, PKF a další). Jejich koncerty pokaždé doprovází „standing ovation.“ Dramaturgie závěrečného koncertu není nijak obyčejná: orchestr rozezní hudební přátelství Dvořáka s Čajkovským a hlavně hudební tematizace tragédie druhé světové války v Šostakovičově Komorní symfonii č.8. Není mnoho expresivnějších děl – a to měl Šostakovič v době vzniku symfonie psát  filmovou hudbu. Jenže vybombardované Drážďany daly jeho tvorbě jiný směr. A ten vedl přímo k této neuvěřitelné symfonii, v níž každý tón zní z hloubky tragédie chvějící se paměti Země.

Koncerty se odehrají v nejvýznamnějších pražských kulturních památkách - Obecním domě, Rudolfinu, Novoměstské radnici či na Pražském hradě. Festival probíhá mj. pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana, předsedů Senátu a Poslanecké sněmovny, primátora hl. m. Prahy a Kardinála Dominika Duky.

Vstupenky na festival je možné si od 1. 10. 2014 zakoupit online nebo v předprodeji v Obecním domě. Přesný program sledujte na oficiálních stránkách festivalu www.ceskedotekyhudby.cz či Facebooku.


Text: Veronika Machková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání