Dostat Ska-P z pódia šlo jen těžce!

kulturaPražské Holešovice se v sobotu 20. dubna proměnily ve svatostánek všech milovníků ska a punku. V Tipsport areně v 19 hodin vybuchla bomba s neuvěřitelnou dávkou energie, jejímž vrcholem byl koncert španělských Ska-P! Mrzí tě, že jsi na akci nebyl? V reportáži ti přiblížíme alespoň průběh a atmosféru, která večer ovládla.


Krátce po šesté hodině se před Tipsport arenou začaly scházet skupiny lidí s hordami punkáčů v čele. Všichni byli už v této době slušně rozjetí a nebylo to jen blížícím se koncertem, ale i plastovými kelímky s pivem a petkami obsahujícími kolu s rumem, jež v útrobách fanoušků statečně mizely.

V půl sedmé začali pořadatelé pouštět dovnitř a hudební zážitek, na který se jen tak nezapomíná, mohl započít. Prvním předskokanem se stala česká ska soulová skupina Discoballs. Ta na svá bedra vzala těžkou úlohu, totiž dostat dav do nálady. A i když se v průběhu jejich vystoupení stále trousili lidi dovnitř, dokázali dostat arénu do varu. Až škoda, že hráli jen něco málo přes půl hodiny.

Po krátké pauze se na scéně objevila další kapelka, tentokrát už více spřízněná s hvězdami večera. Talco, italský ska punk říznutý latinskoamerickou náladou, chvílemi „Skapéčka“ dosti připomínali, nicméně se jim nabuzenou atmosféru podařilo zachovat a celá hala poskakovala v rytmech hudby této energické partičky. Ke konci jejich koncertu byl už prostor pro publikum beznadějně zaplněný.

Druhá přestávka už byla citelně delší, člověk si ale zas mohl vyřídit všechny své potřeby. Po dlouhém křiku, vytleskávání a pískotu, pódium konečně potemnělo a na scénu vtrhli ti, na které všichni čekali. V tu chvíli už někteří alkoholem posilnění fanoušci měli půlnoc, a tak přišli o jedinečnou show. Pecky jako „A la mierda“, „Cannabis“ nebo „Welcome to hell“ nenechaly nikoho v klidu.

kultura


Ska-P jsou známí písněmi, kterými vyjadřují svůj názor na svět a postoj k současným společenským problémům, a také pro ně typickými kostýmy, jimiž doplňují své texty. Při songu „Crimen Sollicitationis“, který je o zneužívání dětí kněžími, se na scéně objevil kněz s kozlí maskou místo obličeje. Při písničce „Intifada“ zas dali jasně najevo své přesvědčení o rozporech Izraele s Palestinou. „Freedom for Palestina!!!“ znělo celou arénou.

„Skapéčka“ se rozloučili písní „Resistencia“, ale publikum si žádalo víc. A to mu kapela také dala. Přídavků bylo celkem sedm, a tak se posledním songem večera nakonec stal „El Gato López“. Ale ani potom se rozjetým španělům z pódia nechtělo. Házeli do publika vodu, ukazovali zadky a tančili ještě dalších patnáct minut. Pak už ale nátlak fanoušků nic nezmohl a začali se pomalu rozpouštět. Velká část z nich zamířila do nedalekého Cross Clubu, kde se konala afterparty.

Co na tom, že zvuk nebyl zrovna perfektní, vem to čert. Lidi si to zjevně užili a jak řekl jeden fanoušek: „To byl nářez, já se k…a vyskákal z podoby!“ Tím v podstatě vystihl dvouhodinový koncert, který Ska-P předvedli. Nezbývá než doufat, že se to i kapele líbilo a brzy k nám zavítají znovu.





Text: Sabina Lauterkrancová
Foto: Tereza Bartáková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:



 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání