Organizátoři Českého lva 2012 prozradili první zajímavosti

Český lev 2012Jednadvacátý ročník prestižního galavečera Český lev se pomalu blíží. O získání ceny se bude ucházet 30 hraných snímků a v kategorii dokumentů celkem 15 titulů. Prozradíme vám jejich jména i termín, kdy se uskuteční slavnostní vyhlášení. Kdo bude předávání moderovat tentokrát?


Ceny Český lev se budou předávat i v nadcházejícím roce. Nominační večer se uskuteční v sobotu 2. února 2013, slavnostní galavečer proběhne o měsíc později, tedy v sobotu 2. března 2013.

O ceny Český lev 2012 se bude ucházet třicet snímků, mezi něž patří „7 dní hříchů“, „Až do města Aš“, „Bastardi 3“, „Cesta do lesa“, „Čtyři slunce“, „Dont Stop“, „Konfident“, „Kozí příběh se sýrem“, „Labyrint“, „Láska je láska“, „Líbáš jako ďábel“, „Modrý tygr“, „Můj vysvlečený deník“, „Odpad město smrt“, „Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka“, „Polski film“, „Posel“, „Poslední výkřik“, „Praho, má lásko“, „Probudím se včera“, „Příliš mladá noc“, „Signál“, Svatá čtveřice“, „Školní výlet“, „Tady hlídám já“, „Tambylles“, „Ve stínu“, „Vrásky z lásky“ a „Záblesky chladné neděle“.

Slovensko-český snímek „Love“ a polsko-český „Yuma“ nemohli být zařazeni do hlasování, neboť nesplnili jednu ze základních podmínek stanov Českého lva – nemají české tvůrčí zastoupení v žádné z kategorií režie, scénář a herec nebo herečka v hlavní roli.

Český lev 2012Bohaté zastoupení má i kategorie dokumentů. O Českého lva se bude ucházet následujících patnáct titulů „Dva nula“, „Hra o kámen“, „Karel Reisz, ten filmový život“, „Láska v hrobě“, „Největší přání“, „Občan K.“, „Pevnost“, „Rok konopí“, „Soukromý vesmír“, „Tajemství podzemní továrny v Chebu“, „Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid“, „Tomorrow Will Be Better“, „Váňa“, „Věra 68“ a „Země česká, domov Tvůj!“.

Celkem se tedy bude nadcházející hlasování týkat pětačtyřiceti celovečerních snímků, což překonává ročník loňský a vyrovnává dosavadní rekord ročníku 2009. „Těší mě, že právě jubilejní dvacátý ročních Českých lvů znovu nasazuje množstevní laťku tak vysoko, přičemž ve výčtu filmů najdeme celou řadu zajímavých a kvalitních snímků,“ prohlásil výkonný ředitel prezidia České filmové a televizní akademie Petr Vachler.

Stejně jako v předchozích ročnících zůstává i letos zachován princip pěti nominací, které se během finálového večera v souladu s druhým kolem hlasování zužují na tři, a teprve pak je vyhlášen vítěz. Novinkou je, že podstatně větší příležitosti k nominacím a oceněním budou mít od letošního ročníku české dokumenty.

Petr Vachler k tomu nastínil: „Po několika letech jednání na prezidiu ČFTA a podrobných analýzách podmínek ve světě jsme se přiklonili k závěru, že se dokumenty budou účastnit i kategorií kamera, zvuk, střih a hudba. Tento systém funguje například ve Francii, Německu, Polsku či Velké Británii.“

A kdo se letos stane průvodcem slavnostního vyhlášení? Organizátoři zatím podrobnosti tají, moderátoři nominačního i hlavního večera budou odtajněni až 19. prosince 2012.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání