Čeští lvi jsou rozdaní - bodoval film Ve stínu, Ondřej Vetchý i marihuanové sušenky

Český levO tom, že se v Česku točí dobré filmy, není pochyb. Ty nejlepší byly vyhlášeny v sobotu 2. března ve Velkém sálu pražské Lucerny, kde se konal už dvacátý galavečer filmových cen Český lev. Překvapením se stal snímek Ve stínu, Lva konečně získal i Ondřej Vetchý, favorizovaný film Čtyři slunce proměnil jen jednu jedinou nominaci a kapela Buty dostala novou sošku.


Jedno velké plus nese Český lev odjakživa - není to žádná zdlouhavá estráda plná rádoby vtipných scének, nejrůznějších vystoupení a jiného doprovodného programu. Tak tomu bylo i letos, při vyhlašování výsledků jubilejního dvacátého ročníku ankety, které se uskutečnilo v pražské Lucerně.  Celým večerem provázel Jan Budař, který z rukávu sypal jeden vtip za druhým, občas více, občas méně povedený, ale i díky němu měl večer spád a diváky bavil. Cena střídala cenu a za necelé dvě hodiny bylo po všem.

Akci provázela mírná nostalgie a v počátku i nádech politického vzdoru. Vzpomínalo se na nejlepší filmy předchozích let, zazněly největší filmové hity. Budař připomněl i snímek Samotáři, když v sále začal rozdávat marihuanové sušenky. „Všechno je nahlášené, ví o tom ten něžný odstupující prezident i ten vtipný nastupující,“ prohlásil. „Ale berte si to sami, jinak by to byla distribuce a nedávejte je nikomu jinému, byli by z vás dealeři.“

Asi největším překvapením večera byly proměněné nominace filmu Ve stínu. Ten s devíti soškami s přehledem porazil favorizovaný snímek Čtyři slunce, ve kterém se ve vedlejší roli blýskla Klára Melíšková.  Svého prvního Lva se konečně dočkal i Ondřej Vetchý za vedlejší roli ve filmu Okresní přebor. Jen pár minut předtím na otázku Jana Budaře, jestli si myslí, že to konečně vyjde, ještě nic netušící odpověděl: „Za ty roky jsem se našel spíš v tom předávání a myslím, že jsem v tom docela dobrý.“ Jeho ocenění vyvolalo radost snad úplně ve všech přítomných. „Vím, že někomu z toho může i přeskočit, ale já to ustojím,“ radoval se nakonec Vetchý.

Pravidelní diváci Českého lva si jistě pamatují, jak kapela Buty při divokém večírku ztratila svou sošku za hudbu ke snímku Jízda. Cena však byla úspěšně nalezena a kapela se z ní tak může konečně pořádně těšit.

 

Český lev


A kdo si odnesl ceny za rok 2012? Film Ve stínu proměnil nominace v kategoriích Nejlepší zvuk, Nejlepší výtvarné řešení, Nejlepší střih, Nejlepší hudba, Nejlepší kamera, Nejlepší scénář, Nejlepší režie a Nejlepší film. Lva za Nejlepší mužský herecký výkon získal Ivan Trojan také za film Ve stínu. Za Nejlepší ženský herecký výkon byla oceněna Gabriela Míčová ve filmu Odpad město smrt. Ve vedlejší ženské roli zazářila loni ve filmu Čtyři slunce Klára Melíšková, sošku za Vedlejší mužskou roli si konečně odnesl Ondřej Vetchý. Nejlepším dokumentem byl zvolen snímek Láska v hrobě Davida Vondráčka. Lva za mimořádný přínos české kinematografii získal architekt Karel Černý, za nějž cenu přebírala jeho vnučka.

V České republice bylo letos vytvořeno třicet hraných nebo animovaných a patnáct dokumentárních filmů. Divácky nejúspěšnějším se stal snímek Líbáš jako ďábel, který za loňský rok zhlédlo přes tři sta šedesát tisíc diváků. Anketu o nejoblíbenějšího českého žijícího herce vyhrál Ivan Trojan a nejoblíbenější herečkou se stala Libuše Šafránková.

Na pódiu se během večera v roli předávajících vystřídali například Jitka Schneiderová, Eva Holubová, Teodor Pištěk, Zdeněk Svěrák, Jan Hřebejk, Bolek Polívka, Klára Issová, která na předávání byla dotlačena ve vaně, Jitka Asterová nebo Silva Tománková.

Slavnostní večer zakončil přípitek a nechyběla ani přání pro další ročníky Českého lva. Marketingový ředitel Magnesia prohlásil: „Českému lvu nejvíce chutnají české filmy, tak bych mu popřál dostatek kvalitní potravy a dobrého pití.“ Teodor Pištěk přál úspěch v zahraničí: „Českému filmu bych přál, aby si ho zaslouženě začaly všímat světové festivaly, a přeji mu kufříky plné cen.“






Text: Tereza Netoličková
Foto: VAC





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání