Divoši: City a drogy zalité krví

DivošiRežisér Oliver Stone přichází s novým snímkem Divoši, který je plný sexu, vztahů a trávy. Ze slušného námětu ale vzešel průměrný scénář a z něj už ani rutinér jako Stone nedokázal s partou převážně dobrých herců vymačkat žádanou šťávu. Ovšem, i tak je více než dvouhodinový akční film dobrá podívaná. A to spíše pro silné nátury se sklony k dramatickým zápletkám, prostě žádný mošt.


Quentin Tarantino či nedávno zesnulý Tony Scott mají na kontě snímky, v nichž se snoubí akce, zbraně, poetika a překvapení. Sekundovat se jim snaží také Oliver Stone, a to konkrétně svým nejnovějším počinem „Divoši“. Jenže když dva dělají totéž, není to totéž. Jasně, Stone dávno dokázal, že není žádný amatér, ale roky zastavit nejde a ne všechno se vydaří na sto procent.

DivošiAle pojďme zpět k Divochům a jejich ději. Společníci Chon (Taylor Kitsch) a Ben (Aaron Taylor-Johnson) mají, překvapivě v Kalifornii, nejlepší trávu široko daleko. O jejich schopnostech se dozvěděl i drogový kartel v Mexiku, který jim nabídl spolupráci. Šéfka kartelu Elena (Salma Hayek) poslala za Chonem a Benem ostrého muže Lada (Benicio del Toro). Ovšem kluci velkorysou nabídku odmítli, což se Eleně nelíbilo, a tak vzala chlapcům nejoblíbenější hračku, tedy jejich společnou partnerku Ophelii (Blake Lively). Ta také celý příběh vypráví a už v úvodu říká, že není jisté, jestli na konci bude žít.

Ovšem únos sladké O se zase nelíbil obchodníkům s trávou, a tak se vše mohlo rozjet na plné obrátky. Až do dvojího konce. A mezitím se hodně střílí, krade, podvádí a chytračí. Je toho v těch 130 minutách opravdu hodně, a to nejen dějově, ale i po žánrové stránce. Navíc mezi Chonem s Benem a Ladem stojí ještě policajt Dennis (John Travolta), který hraje na obě strany, což je vždycky těžká práce.

DivošiKaždopádně „Divoši“ dokážou strhnout. Ať už proměnlivou a neklidnou kamerou Dana Mindela, svěží a trefnou hudbou Adama Peterse či hereckými výkony. Travolta je slizák, který pro prachy udělá cokoliv. Del Toro působí tradičně v roli záporáka výtečně a Salma Hayek už není slečinkou pro hlavní hrdiny, ale drsná šéfka, která však kvůli nevlídnému osudu citově ulpívá na své dceři. Navíc se narodila právě v Mexiku, takže jí role náramně sedí. Také ústřední dvojka je herecky zvládnutá skvěle. Zjizvený Kitsch a hezoun-botanik Johnson jsou správnou kombinací pro pěknou dívku. Ovšem právě Blake Lively je poněkud slabším článkem v jinak slušném hereckém koncertu.

Jenže ta zdánlivá tvrdost a nelítostná pomsta, které mají charakterizovat název filmu, jsou rozmělněny a oslazeny prosluněnou Kalifornií a citovými výlevy ve vyhrocených chvílích. A tak jeden nakonec neví, jestli je to akční drama, nebo parodická romance s prvky thrilleru. Když pomineme, že by se dva kluci dlouhodobě dělili o jednu holku, pak je tu ještě ten zpropadený závěr. A na něj se zkrátka vyplatí počkat.



 



Text: Pavel Urban
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání