Abraham Lincoln: Lovec upírů je americký hrdina se vším všudy

Abraham Lincoln: Lovec upírůKaždý, kdo se někdy zajímal o historii Ameriky, zná Abrahama Lincolna jako jednoho z prezidentů Spojených států amerických. Představivost filmových tvůrců nemá hranic, tentokrát je napadlo však vskutku nevídané spojení – Lincoln byl nejen schopným politikem, ale i tajemným bojovníkem. Jeho druhou profesí, o které neměl doposud nikdo nejmenší zdání, bylo lovit po nocích upíry.


Abraham Lincoln bývá často zmiňován jako vůbec nejpopulárnější americký prezident. Doposud ho však filmy nastiňovaly, byť temně, tak spíše z historického pohledu. Když se Tim Burton dozvěděl o připravované knize Setha Grahame-Smithe, která nesla titul „Abraham Lincoln: Lovec upírů“, byl tématem nadšený. Aby ne, z jeho rukou coby režiséra vznikl už nejeden podivuhodný snímek s hororovým nádechem, jako například „Ospalá díra“, „Mrtvá nevěsta Tima Burtona“, „Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street“ nebo „Alenka v říši divů“. Tentokrát se však Burton ujal producentského postu a režisérské křeslo přenechal plně v rukou Timura Bekmambetova. Dle výsledku můžeme soudit, že jsou oba naladěni na stejné vlně.

Abraham Lincoln: Lovec upírůLincoln a upíři, jak takové spojení vypadá? Rodiče Lincolna jsou chudí, sami mnoho nemají a ještě splácí dluhy. Největší krize však pro rodinu nastává ve chvíli, kdy Abrahamova matka za záhadných okolností umírá. Malý chlapec však s naprostou jistotou ví, že ji zabil upír, dokonce zná i tvář jejího vraha. Dokud je otec naživu, řídí se dospívající mladík slibem, který mu dal, že nebude po matčině vrahovi pátrat. Jakmile umírá i druhý z rodičů, Lincolnovi už nic nebrání ve vykonání pomsty. Brzy však zjistí, že ulovit upíra není tak jednoduché, jak si představoval.

Setkává se s tajemným Henrym, který ví o těchto démonických stvořeních úplně všechno, a tak se snaží Lincolna naučit všemu, co zná a ví, aby ho dokonale připravil na boj. Jak se ale později ukáže, i on má svá tajemství, o nichž by se neměl nikdo dozvědět. Zatímco přes den pracuje Abraham v obchodě, po nocích loví krvežíznivé upíry a čeká na den, kdy se bude moci střetnout se svým úhlavním nepřítelem. Jeho život se zásadně změní ve chvíli, kdy se začne zajímat o politiku.

Postavu Abrahama Lincolna ztvárnil Benjamin Walker, který má s americkým prezidentem jistou podobu, což mu dodává na větší autentičnosti. Příběh má dobrý spád, pořád se něco děje, napětí a očekávání vzrůstá a diváci se mnohdy nestačí divit, čeho jsou svědky. Abraham Lincoln: Lovec upírů není pokusem o žádnou parodii, naopak. Vše je předkládáno seriózně a s nadšením představit veřejnosti amerického hrdinu se vším všudy. Pokud s tímto snímkem přijdou do styku historici, buď je raní mrtvice, nebo ho přijmou s vděčností, že alespoň něco si budou děti a mládež o Lincolnovi pamatovat. Je to skvělá ukázka toho, jak mohou být filmoví tvůrci svobodní a ztvárnit svou vizi. Co na tom, že je něco z toho nereálné, hlavní je, aby se divák dobře bavil. Pokud na tuto hru přistoupíte a nejsou vám upíří témata cizí, budete se na film dívat se zájmem.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání