Sněhurka a lovec, starý příběh v novém kabátě

Sněhurka a lovecVe čtvrtek 31. května vstoupí do kin nový snímek nazvaný Sněhurka a lovec. Pohádka bratří Grimmů dostala zcela nový rozměr a spád, jak obstojí u diváků, uvidíme už brzy. Prozradíme vám, jak tento film vznikal, co o něm řekli jeho tvůrci a také podle čeho vybrali dvě hlavní představitelky Charlize Theron ztvárňující královnu Ravennu a Kristen Stewart v roli Sněhurky.


Joe Roth je bývalým ředitelem filmových studií 20 th Century Fox a Walt Disney Studios, jako producent stojí například za filmovým hitem Tima Burtona „Alenka v říši divů“. Když se mu do rukou dostal scénář Evana Daughertyho, ze kterého měl vzniknout snímek „Sněhurka a lovec“, byl nadšený. Objevil něco mimořádného, co stojí za realizaci, a tak začal hledat, kdo by mu pomohl vytvořit tento inovativní pohled na starou pohádku bratří Grimmů, která byla poprvé publikována v roce 1812.

Rupert Sanders si své jméno vybudoval díky nezvyklým a vizuálně poutavým reklamám. Byl jediný, komu producenti poslali scénář s žádostí o posouzení. Dílo ho oslovilo, brzy na to přišel s vizí, jak příběh přetvořit a vizuálně upravit, aby byl poutavý pro diváky obou pohlaví.

„Po Alence v říši divů jsem věděl, že když máte dobrý příběh, dáte na něj vizionářského režiséra, který má oko, a máte k dispozici technické vymoženosti moderního světa, máte vše, co potřebujete,“
říká producent Roth.

Sněhurka a lovecBritský režisér však připustil, že nabídku na spolupráci nepřijal hned. „Hledal jsem zajímavý projekt, o několika jsem rozmýšlel. Když mi přišel scénář ke Sněhurce, říkal jsem si, že si ze mě někdo dělá legraci. Pak jsem ale scénář přečetl, napadlo mě, že je to jedinečná příležitost vytvořit svět, jaký diváci ještě neviděli.“ Režisér Sanders se také svěřil, že lákala možnost přetvořit příběh, aby byl víc mužský. „Pořád máme kouzelné zrcadlo, červené jablko a zlou královnu, ale uvrhli jsme je do těžkých bitev a nepokojů. Jde tu o víc, je to souboj na život a na smrt.“

V nových návrzích, které byly producentům předloženy, nebyla Sněhurka ukázána pouze jako křehká dívka, kterou zachrání někdo jiný. Ale především jako zarputilá hrdinka – má svůj cíl a je na něj upnutá stejně jako její sokyně.

Symboly, které ve své verzi podávali bratři Grimmové, vnímal režisér mnohem hlouběji a snažil se z nich vycházet. „Jablko je symbolem života. Příběh o Sněhurce nám pomáhá rozumět smrtelnosti a nabádá nás, abychom se neutopili v žárlivosti a vzteku, který nás ochromuje. Říká nám, že si máme užívat života a nehledat něco, co je nedůležité.“

Další z producentů Mercer vysvětluje svůj důvod, proč se chtěl na tomto projektu podílet. „Moderní verze příběhu stále ctí přetrvávající kouzlo hlavní postavy. Sněhurka je na výpravě, ale ještě to nepřijala za své. Musí ovládnout království a pokračovat v tom, co její otec začal.“

Sněhurka a lovecKrálovna Ravenna bude ještě mnohem temnější, než jak mohla doposud působit v předchozích verzích Sněhurky. Do této role byla obsazena Charlize Theron. „Charlize je mimořádná herečka a zároveň je neuvěřitelně krásná. Víc než kdokoli v herecké branži spojuje sílu a krásu dohromady. Je jako spojení Margaret Thatcher a Kate Moss,“ říká režisér Sanders.

Ještě náročnější, než vybrat správnou herečku pro roli královny, se ukázal být úkol, najít vhodnou Sněhurku. V první části příběhu má dívka působit jemně, něžně a zranitelně, zatímco ve druhé dospěje v odvážnou bojovnici, která chce zachránit svůj lid. Tvůrci filmu připustili, že hledali velmi dlouho, protože herečky, které se o roli ucházely, zvládly vždy jen jednu polohu – buď byly něžné a nepřesvědčivé jako bojovnice, nebo byly zkušené, skvěle sehrály vyspělou dívku, ale její nevinná podoba jim neseděla. Nakonec byla do role Sněhurky obsazena Kristen Stewart známá ze ságy Twilight jako Bella Swanová. Roth přibližuje, proč si zvolili právě ji: Všichni jsme chtěli, aby naše Sněhurka nebyla plachá, ale naopak útočná, asertivní, typově něco jako Johanka z Arku. Původně jsme stejně jako v Alence v říši divů, kde jsme objevili Miu Wasikowskou, chtěli obsadit někoho neznámého, ale pak jsme se vydali za Kristen na natáčení Twilight a moc se nám líbila. Hodně se na tuto roli připravovala. Čtyři měsíce se učila jezdit na koni a další čtyři měsíce trénovala anglický přízvuk.”

 



 



Text: KRIS ve spolupráci Bontonfilm
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání