Muži v černém 3: Pravda o čase minulém i budoucím

Muži v černém 3Nebojte, nepůjde o gramatickou přednášku cizího jazyka, jen jsem si volnou parafrází pomohl k nastínění hlavní linie příběhu nového filmu MUŽI V ČERNÉM 3. Agent J se chce dozvědět něco víc o svém parťákovi K, ovšem musí se kvůli tomu vrátit v čase o čtyřicet let zpátky. Třetí snímek úspěšné série přináší netradiční pohled na vztahy hlavních postav, samozřejmě plno srandy a trochu té akce.

 

Tyhle chlapíky v černých sakách a brýlích si oblíbily miliony lidí po celém světě. Jednička se zjevila už před patnácti lety a od trochu slabší dvojky uplynulo let deset. Každopádně agenti J (Will Smith) a K (Tommy Lee Jones) jsou zase zpátky a tentokrát se vše podstatné točí hlavně kolem jejich postav. I potřetí seděl na režisérské stoličce Barry Sonnenfeld a spolu s dalšími tvůrci včetně několika scenáristů připravili příběh, v němž je potřeba pohrát si s některými historickými omyly.


Muži v černém 3Věčně zamračený K (Jones vypadal, jakoby hrál ve trojce z donucení) skrývá tajemství, které se týká agenta J, ale nedokáže se mu svěřit. A když K pronese na pohřbu agenta Zed řeč, která o jeho dlouholetém kolegovi nic neřekne, rozhodne se J, že musí o K a jeho životě zjistit víc. Ovšem druhý den v agentuře MIB o K nikdo nic neví a na Zemi se navíc řítí invaze. Z vězení na Měsíci totiž unikl Boris bestie (Jemaine Clement), vrátil se do minulosti a K zabil. Právě on ho v roce 1969 poslal sedět.


V tu chvíli se rozhodne J všechno napravit a skokem z 61. patra Chrysler Building prolétne časem až do onoho osudného července roku 1969, ovšem vybere si den před návratem Borise. Agent J se najednou octne ve velitelství agentury a potká se zde s mladým, sympatickým K (Josh Brolin). Po několika vysvětleních se oba shodnou, že je potřeba tok dějin změnit a vydají se do proslulého studia „The Factory“, kde potkají Andyho Warhola (což je vlastně agent W z MIB v přestrojení), ale především Griffina (Michael Stuhlbarg). Postavičku, jež se pohybuje v několika časových a prostorových dimenzích a dopředu ví o několika scénářích, které zrovna nastanou. Je tedy jasné, že Boris a J nejsou jediní, kteří si se stroječkem času hráli. Vrchol snažení čeká J a K na Mys Canareval, kde se právě chystá ke startu Apollo 11.


Muži v černém 3I když na příběhu filmu Muži v černém 3 není nic objevného, díky hlavním postavám a jejich osudům jde o velmi poutavou podívanou. Nějaká ta střílečka na mimozemšťany také proběhne, ale nebude jich moc. Hlavním záporákem je zde jednoznačně fakt ošklivý Boris, kterému létají z ruky smrtící střely, a ženskost zde zastupuje v úvodu Borisova přítelkyně (Nicole Scherzingerová) a v agentuře pak agentka O (Emma Thompsonová v přítomnosti a Alice Eveová v minulosti). Jinak jde o pořádnou chlapskou zábavu, které je opět k mání plný kotel.


Hrátky s minulostí byl nejen dobrý nápad, ale také se je podařilo tvůrcům vhodně ukočírovat. Reálné šedesátky s mnoha odkazy na tehdejší události či postavy (Warhol, Apollo 11) rozhodně pobaví, stejně jako pěkná proměna postavení černochů v USA z roku 1969 do roku 2009, kdy Smithe považuje dítě za Baracka Obamu. A právě Smith a Brolin celý film svými výkony táhnou a skvěle se doplňují. Pokud se povznesete nad některými nelogičnostmi a přehmaty při cestování v čase, pak si rozhodně užijete zábavnou komedii a fanoušci série si přijdou na své. A nakonec ani ten na city hrající závěr není tak strašně kýčovitý, ale vcelku vkusný.



 



Text: Pavel Urban
Foto: Falcon





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání