Roztomilý Lorax pobaví děti i dospělé

LoraxVe čtvrtek 15. března zamíří do českých kin americký animovaný snímek v režii Chrise Ranauda LORAX, který vzešel z tvůrčí dílny Chrise Meledandriho, jenž má na svědomí i filmový hit Já, padouch.


Dvanáctiletý Ted žije v městečku, kde je všechno umělé. Nejsou tu žádné živé květiny, stromy, a dokonce i vzduch je servírován v pet lahvích. Obyvatelům to nevadí, někteří z nich už dávno zapomněli, že něco takového existuje. Ovšem až na Audrey, Tedovu lásku. Ta nejvíce ze všeho touží po opravdovém živém stromě. A co by pro svou milou Ted neudělal. Vydává se na dobrodružný výlet, při kterém mu je v patách nebezpečný O´Hareho tým, který se snaží zachránit prosperující podnik se vzduchem.

LoraxTedovou posilou v hledání stromu je jeho bláznivá a vitální babička Norma, která, jako jedna z mála, nezapomněla na časy, kdy byl kyslík zadarmo. S její pomocí se chlapec dostane do skutečného světa, za zdi městečka. Bohužel pohled za moc nestojí. Je tu jen pustá krajina bez života. Ted to ale nevzdává a jeho snaha nepřijde na zmar. Narazí na dům, jenž patří podivínskému Jednorázovi, který je zodpovědný za zničení živé krajiny.

V tu chvíli se začíná, díky Jednorázovu vyprávění, odvíjet příběh o tom, proč vlastně zanikla příroda. Ted se dozvídá o ambiciózním chlapci, kterého rodina neměla zrovna v lásce, avšak díky vynálezu, který s neutuchající vírou a velkou dávkou štěstí Jednoráz vytvořil, mu vyjádří podporu. Ale za jakou cenu! Jednoráz v krajině plné heboučkých medvídků, zpívajících zlatých rybek a pestrobarevných stromů doslova vymítí život v honu za úspěchem a penězi. I přes varování Loraxe, ochránce přírody, si nedá říct a pokračuje ve svém byznysu. Ale na každého se vaří voda, a tak i Jednoráz dospěje ke svému zaslouženému konci. A jenom Ted má nyní šanci pomoci obyvatelům městečka a vrátit na zem život.

LoraxLorax je pohádkový příběh plný melodických písní, roztomilých zvířátek, barevných postaviček a jednoduchých vtipných scének, u kterých se sice nebudete popadat za břicho, ale rozhodně vám vykouzlí úsměv na tváři. Nechybí samozřejmě ani poučení a pořádný americký happyend, neochuzený ani o vítěznou píseň na konec.

Těšilo mě, že ve filmu nejsou zbytečné scény, které by ho nekonečně natahovaly a vytvořily z něj nudný příběh. Ve snímku je akce, vtip i kouzlo animovaného filmu, které chytí i ty, co si myslí, že už z pohádek vyrostli.

Na animáku v produkci Chrise Meledandriho se podíleli Conco Paul a Ken Daurio (scénář), Chris Renaud (režie) a hudbu si vzal na starost John Powell. V českém znění potom zazářili Tomáš Juřička, Otakar Brousek, Miriam Kantorková, Dominika Hašková a Michal Holán. Animovaná komedie trvá 94 minut a do českých kin přichází také ve verzi 3D.

Přesto, že Lorax rozhodně není můj šálek čaje, jeho sledování mi uteklo až neuvěřitelně rychle. I když mi sem tam myšlenky odbíhaly jinam, nemůžu říct, že by mě film nudil. A popravdě, chundelatí medvídci jsou vážně k pomazlení.

 



 



Text: Tereza Netoličková
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání