John Carter bojuje Mezi dvěma světy

John Carter: Mezi dvěma světyPostava Johna Cartera vznikla už před 100 lety. Jejím otcem byl spisovatel  Edgar Rice Burroughs, který o tomto hrdinovi sepsal řadu příběhů, knižních románů i komiksů. Nyní však legendární postava dostává nový rozměr -  Andrew Stanton jí vdechnul život na filmovém plátně. Na co se můžete těšit? Cizí svět, prazvláštní obyvatelé, obludné nestvůry a válečné stroje, to vše navíc i v trojrozměrné podobě, která děj umocní.


John Carter (Taylor Kitsch) měl podivuhodné štěstí. Veterán americké Občanské války je zcela náhodou přepraven na magické místo. Chvíli se domnívá, že se jen na Zemi něco změnilo, když se ale setká s tamními obyvateli, rychle pochopí, že něco není v pořádku. Brzy odhalí, že tato prazvláštní planeta, kterou ostatní nazývají Barsoom, je pro lidi známa jako Mars. Díky nižší gravitaci se z Cartera stává superhrdina - dokáže skákat na velké vzdálenosti a obratně se ohání v boji. Jeho pouť má jediný cíl, chce se dostat zpátky. Vše se ale zkomplikuje ve chvíli, kdy potká krásnou princeznu Dejah Thoris (Lynn Collins). Svět, do kterého se dostal, stojí na pokraji zkázy a hrozivé války. Všichni obyvatelé se obrací k cizinci s nadějí na změnu na jejich osudu.

John Carter: Mezi dvěma světyPrvní dobrodružství nazvané „John Carter, pán Marsu“ vydal Edgar Rice Borroughs už v roce 1912. Z rukou tohoto autora vzešel mimo jiné také Tarzan. Zprvu se Carterovky objevovaly jen v časopise, o pět let později vyšel také knižní román. Série sci-fi dobrodružství čítá celkem jedenáct svazků. V České republice se knihy poprvé objevily už v letech 1927 – 1929 v nakladatelství Ladislava Šotka. Komiks Dobrodružství Johna Cartera stál u zrodu dlouhé tradice komiksových příběhů v časopise ABC.

John Carter byl obdivován filmaři, jako jsou James Cameron nebo George Lucas, inspirací byl rovněž pro mnohé spisovatele, mezi které patřili například Artur C. Clarke, Ray Bradbury a Michael Crichton.

John Carter: Mezi dvěma světySnímek „John Carter: Mezi dvěma světy“ rozhodně není takový propadák, jak o něm někteří mluví. Záleží pouze na tom, jaké má divák očekávání. Nejsou to Hvězdné války plné bojů, technologií a různých vymožeností. Příběh a děj odpovídá době, kdy byl hrdina stvořen. Přibližuje se hezké pohádce zasazené do exotického prostředí. Odvážný hrdina bojuje sám se sebou – má se vrátit domů, nebo zůstat a pomoci krásné princezně? Zajímavým podkreslením je Carterova minulost. Z útržkovitých myšlenek se o tomto muži dozvídáme více.

Ocenit si zaslouží bojová scéna, kdy je John zavřen do arény s takzvanou bílou opicí, která má čtyři ruce, obří tesáky a díky své výšce by mohla bojovat i s Godzillou. V tuto chvíli opravdu potěší propracované 3D efekty. Oproti tomu je závěrečná bojová scéna trochu ochuzená. Dlouho to netrvá a vše je rozhodnuto, bohužel to navíc působí jako nepřehledný mumraj, kdy si divák není zcela jistý, co se vůbec na plátně děje. Překvapivý je závěr filmu. Zatímco celý příběh má pozvolný spád, ale díky atraktivnímu prostředí nenudí, odehraje se najednou v poslední čtvrt hodině tolik událostí, až se vám z toho bude točit hlava. Bojových a akčních scén by film zasloužil pro oživení jistě více, na druhou stranu je ale cítit snaha zachovat původního Johna Cartera se vším všudy. Hrdina je však zajímavým pojítkem nejen Mezi dvěma světy, ale i mezi současností a dobou kdy byl stvořen. Nechme se překvapit, jak dopadne další zpracování těchto sci-fi příběhů, lze totiž předpokládat, že u jednoho určitě nezůstane.

 

 


 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Falcon





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání