Pivo v sále a pohoda v duši - to je Mime Fest

mime festKdyž se sejdou na uměleckém poli hvězdy na jednom místě, bývá to zpravidla velkolepá akce sledovaná médii a doprovázená tisícovkami fanoušků. Druhý ročník mezinárodního festivalu pantomimy Mime Fest v Poličce se odehrával v mnohem klidnější a uvolněnější atmosféře. Tady si s nejvýznamnějšími mimy můžeš klidně sednout na pivo, nebo je vidět ve dvě ráno na pódiu.


Tylův dům v Poličce se stal na týden domovem mimů z celé střední Evropy. V sále je tak slyšet němčina, polština, slovenština a pro komplexní vzájemné porozumění samozřejmě angličtina. Mladí mimové se zde přes den na workshopech učí od těch zkušenějších a po večerech předvádí ostatním to, co už dokázali sami nastudovat a připravit.

Na chvíli být mimem
Ale není to jen, když si vypůjčím jedno volební heslo „s mimy pro mimy“. Do sálů se totiž hrnou také davy místních. A to včetně celé řady workshopů. Ten pro začátečníky jsem si i na vlastní kůži v sobotu vyzkoušel a zažil se zhruba dvaceti dalšími nadšenci tři skvělé a zábavné hodiny. Vedla ho trojice studentů katedry pantomimy na HAMU. „Naší snahou bylo představit zákoutí a kouzelné možnosti pantomimy hravou a tvořivou formou, aby si zájemci tento druh umění zamilovali, tak jako kdysi my,“ řekl jeden z lektorů Lukáš Šimon. Nejdříve jsme se zahřáli kolektivními hrami, ve kterých byl potřeba postřeh, spolupráce, ale i obratnost. Následovalo rozcvičení těla a pak už jsme vstřebávali informace.

Učili jsme se chodit na místě, i jako Michael Jackson, což mi zrovna moc nešlo. Pak jsme si zkoušeli klíčové projevy pantomimy, kterými jsou imaginární objekt, náhrada a také tahy a tlaky. To vše jsme se snažili vyjádřit se vším, co k tomu patří a lektoři nás opravovali a radili, jak náš výkon vylepšit. Vše vyvrcholilo drobnými etudami ve dvojicích. V té, které jsem hrál, jsem umřel, ale i tak byla krásná, a dokonce jsme za ní s kolegou dostali pochvalu. Workshop si užili i ostatní, ať už jim bylo pět, nebo padesát. Nezáleželo na pohlaví, věku, jen na chuti se něco naučit a dozvědět, což se podařilo skvěle.

Zakončení s nejlepšími
Že mají v Poličce festival pantomimy, jsou místní velmi rádi. A vděční za to můžou být hlavně místnímu rodákovi a jednomu z nejlepších současných mimů Radimu Vizváry. Ten už podruhé sezval do malého devítitisícového městečka ty nejlepší lidi z oboru napříč Evropou. V sobotu večer se tak na pódiu velkého sálu Tylova domu setkaly domácí hvězdy jako Boris Hybner, Radim Vizváry či Anna Polívková. „Já mluvím. To by mim neměl. Ani mimka. Zazpívám vám písničku, která se jmenuje Chůze na místě. To by mimka taky neměla, zpívat,“ řekla na úvod nádherného večera Polívková. Vystoupili ale i zahraniční osobnosti, například Miro Kasprzyk ze Slovenska, Bartolomiej Ostapczuk z Polska, Irina Andreeva z Ruska či Němka Anke Gerber. Na závěr jim tleskal vyprodaný sál ve stoje.

mime fest


Řada z nich strávila v Poličce celý týden a užívali si neopakovatelnou a nezaměnitelnou atmosféru festivalu, který se dá jen těžko srovnávat s jiným. Přátelské prostředí akce připomíná rodinnou pohodu. Tu tady mají všichni v srdci i duši. Právě odtud totiž často hraní v pantomimě vychází. Protagonisté musí beze slov vyjádřit vše pomocí těla, ale i nitra. Hlava myslí a poroučí, tělo pracuje. Ale jde hlavně o zábavu, které bylo přes týden v Poličce až až. A to nejen během mnoha představení.

Mimochodem, k hezkým místním zvykům patří třeba i to, že si pití zakoupené na baru v předsálí můžete vzít s sebou dovnitř a popíjet během vystoupení. Když je potřeba, nanesou se do Divadelního sálu lavice, přístavky, lidé si navzájem vyhoví, aby se dostalo na všechny. Málo vídaná věc. Stejně jako ta, že pak můžete celou noc prosedět v družném rozhovoru s herci, které jste celý večer obdivovali na pódiu. Nikdo si tu na nic nehraje. Radim Vizváry klidně vyleze ve dvě ráno na „hat stage“ u baru, osazenstvo ztichne, všichni se nahrnou dolů na prostranství, nebo osází zábradlí na balkoně včetně čtveřice u fotbálku a sledují mistra.

Při procházce městem byste jen těžko poznali, že se zde koná Mime Fest, ale místní o něm dobře vědí a Tylův dům tak žije naplno po celý týden. Navíc počasí přes týden zrovna moc nepřálo, takže bavit se pod střechou byla vhodná volba. Pantomima je v České republice na vzestupu a potvrdila to i na festivalu v Poličce. Jen více podobných akcí a více diváků tohoto krásného umění!




Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání