V Zoo Praha otevřeli Údolí slonů a pavilon hrochů

zoo prahaSobotu 30. března 2013 označil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek jako „vstup do nové éry pražské zoologické zahrady“. Za občasného vykukování sluníčka a obrovského zájmu návštěvníků se zde totiž slavnostně otevíraly nové moderní vnitřní i venkovní prostory pro slony a následně i hrochy. A také se křtilo první slůně v historii Zoo Praha, které se narodilo 11. února a nyní dostalo jméno Sita.


Slavnostní chvíle probíhaly na terase restaurace právě mezi Údolím slonů a pavilonem hrochů, tedy na místech, která byla sobotními návštěvníky trojské zoologické zahrady nejvíce sledována. Na úvod celého programu hovořil kurátor savců v Zoo Praha Pavel Brandl, který nové prostory pro slony trochu představil. Osmičlenné stádo těchto velkých savců se už těší z nového moderního pavilonu i velkého výběhu rozděleného do tří částí, do něhož se však zatím kvůli přetrvávajícímu chladnému počasí, až na výjimky, nevydávají.

Ve vnitřních prostorách ale mají vytápěné podlahy, bazén a příjemné klima kolem 23 stupňů Celsia. „Skupina si velmi dobře sedla a dnes to vypadá, že se nám tu utváří rodina, i když jsou z různých koutů světa,“ uvedl Brandl. K původním obyvatelům ještě starého slonince, samicím Gulab a Shanti a samci Mekongovi, přibyly loni v květnu samice Donna a její tříletá dcera Tonya z Rotterdamu. Pětadvacetiletá Donna už byla tehdy březí. Další samice Janita a Tamara dorazily do Prahy loni v říjnu ze Srí Lanky. V únoru se pak Donně narodilo první slůně v historii Zoo Praha, které bylo v sobotu pokřtěno. Malá samička dostala jméno Sita.

zoo praha


Před samotným slavnostním otevřením nového Údolí slonů a křtu slůněte však došlo na mnohé proslovy vzácných hostů. Kromě ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka, tradičního hosta, primátora Bohuslava Svobody a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, se natěšeným divákům představila také delegace ze Srí Lanky, a to včetně dvou ministrů tamní vlády. Ministr pro ekonomický rozvoj Srí Lanky Basil Rajapaksa připomněl, že právě jejich vláda darovala pražské zoo zmíněné slonice, ale v historii zahrady šlo už o třetí dar slonů a vzácní hosté přislíbili další dva i pro příští rok. Rajapaksa také zdůraznil, že slon je od pradávna symbolem kromě štěstí, také blahobytu. „Když někomu věnujete slona, myslíte tím, že mu darujete i blahobyt,“ řekl srílanský ministr.

Patron slonů v Zoo Praha, profesor Josef Koutecký, pak zavzpomínal, jak za války chodil krmit prvního slona v pražské zoologické zahradě – Babyho. „Jsem starší, než je tahle zoo. Takže jsem měl příležitost setkat se s prvním místním slonem a měl jsem i možnost vidět všechny další slony v Zoo Praha. I když jsme za války žili na příděl, vždycky jsem měl při cestě sem v batohu nějaký ten starý suchý chleba, mrkev či cukr a Babymu jsem ho dával,“ pronesl Koutecký.

Miroslav Bobek následně převzal od zástupců ze Srí Lanky zlatý ankus, tedy nástroj, kterým se sloni pohánějí. Společně s Basilem Rajapaksou také odhalili originální obřadní roucho darované Zoo Praha a následně už celá delegace slavnostně otevřela Údolí slonů. Akce byla zajímavá také z kulturního hlediska. Kromě vystoupení známé tuzemské kapely Čechomor zde ukázali své umění také zástupci folklóru obou zemí. Jak Vojenský umělecký soubor Ondráš, tak folklórní soubor ze Srí Lanky Taxila Central College Troupe, který předvedl několik velmi působivých tanců. Mezi vzácnými hosty byli také předchůdci pánů Bobka a Svobody, tedy Petr Fejk a Pavel Bém, kteří záměry pro výstavbu těchto nových prostorů pro slony a hrochy dohadovali už v první polovině minulého desetiletí. Nakonec si výstavba celého komplexu vyžádala více než půlmiliardovou investici.

Odpoledne došlo právě k otevření nového pavilonu hrochů a antilop. I hroši se můžou těšit na luxusní podmínky v interiéru, ale v teplém počasí je návštěvníci jistě uvidí i ve venkovních prostorách. Slávek, Maruška a Váleček obývají nové prostory již od loňského září, veřejnosti se ale naplno ukazují až nyní, od začátku nové sezony. Pavilon velkých savců, v němž žili hroši a sloni předtím, bude přebudován na expozici Amazonie.

 






Text: Pavel Urban
Foto: Jakub Urban





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání