Michael Jackson se po letech vrátil do Prahy

Forever King of PopPražská Tipsport Arena – Praha v Holešovicích ožila v úterý 27. března písněmi nekorunovaného krále popu. V České republice se poprvé představila show Forever King of Pop. Mladí umělci připomněli tvorbu Michaela Jacksona, jeho nejznámější songy, ale i názory, které zastával a výroky, jimiž se snažil motivovat společnost k lepšímu jednání. Na akci jsme samozřejmě nemohli chybět, zajímalo nás, jak bude vzpomínkový večer probíhat.


Před pár dny jsem se své kolegyni pochlubila, že se půjdu v úterý podívat na Jacksona. Nejdřív byla trochu v šoku, pak se mě nejistě zeptala: „Počkej, vždyť ten je ale přece po smrti, ne!?“ Bohužel se nemýlila, famózního vystoupení živého Michaela Jacksona už se bohužel nikdo nedočká. Najde se však spousta jeho příznivců a fanoušků, kteří budou v jeho odkazu pokračovat. O tom se mohl přesvědčit každý, kdo zavítal na Forever King of Pop.

Forever King of PopTipsport Arena se zaplňovala pozvolna, kdo by čekal davy lidí toužící vidět Jacksonovu show, mýlil by se. Doby fanatického vyhledávání akcí, které jakkoli souvisely s králem popu, jsou ty tam. Jádro nejvěrnějších však zůstalo. I tak zůstala ale hala zaplněná pouze ze dvou třetin. Program zahájil set písní „Pretty Young“, „Thing“, „Rock With You“, „Don´t Stop Till You Get Enough“ a „Smooth Criminal“. Zpočátku působilo představení trochu rozporuplně. Zatímco pár jedinců začalo okamžitě energicky tančit, většina diváků seděla a opatrně vyčkávala, co se bude dít.

Po krajích pódia stály kovové konstrukce vytvářející samostatné boxy, v nichž byli jednotlivě umístěni muzikanti s klávesami, basou a bicí soupravou, dále pak kytarista a další klávesista. Uprostřed jeviště byla taktéž kovová konstrukce, která se vznášela pár metrů nad zemí – vespod se nacházela otevírací vrata, jimiž přicházeli tanečníci na scénu, nahoře se střídali zpěváci. Za nimi byla umístěná obrazovka s videoprojekcí, což se ukázalo jako nešťastné řešení – ti, kdo seděli po stranách, měli zhoršený výhled a diváci sedící před pódiem neviděli přes účinkující. Promítaly se nejen texty písní, ale i fotky, výroky Jacksona a ve druhé polovině představení i vlastní videoklipy, které umělci pro Forever King of Pop připravili.

Ač bylo znát, že je show připravená s láskou a patřičným obdivem k Michaelovi, z první části lze pozvednout songy „Beat It“ a „Why“, ke kterému byla pěkná choreografie. Autenticky zapůsobila „Billy Jean“, při níž diváci v sále trochu ožili. První část pak uzavřel „Thriller“ s rozvernou scénkou z prvního rande, pěkným videoklipem ze hřbitova a s hrozivými maskami ze záhrobí.

Po zhlédnutí druhého partu jsem měla pocit, jako bych viděla dvě naprosto odlišná představení za sebou, nebo se režie každé z nich ujal jiný člověk. Zatímco první působila neuspořádaně a místy chaoticky, trochu by se to dalo přirovnat k tomu, když pejsek s kočičkou pekli dort, to vše navíc podtržené výběrem Jacksonových méně známých písní, v další části naservírovali účinkující přesný opak. Po celou dobu měla show úžasný spád, skladby byly poskládány do zajímavých konceptů, které na sebe vzájemně navazovaly, a atmosféra v sále se změnila o sto procent. Diváci tleskali, fandili a bylo znát, že se konečně dobře baví.

Forever King of PopPěvecky byl velmi zdařilý duet „I Just Can´t Stop Loving You“, oživení přinesl „Smooth Criminal“ s Jacksonovými známými tanečními kreacemi. Zajímavé zpracování si zasloužil „Man In The Mirror“, kdy nejprve dva tanečníci ztvárnili postavu a její obraz v zrcadle, záhy je přišel podpořit pěvecký chór.

Bezpochyby nejkrásnější a nejemotivnější část večera přišla ve chvíli, kdy umělci zavzpomínali na Jacksonovo poselství, v němž hovoří o tom, jak bychom se měli k sobě chovat slušně, s láskou a vzájemnou úctou. Stejně tak i k Zemi, na níž žijeme. Následně zazněla skladba „Earth“ a „Heal The World“. Lidé zpívali, tleskali a svítili zapalovači. Jako by se najednou všichni v té obrovské hale semknuli dohromady a měli stejné přání. Magickou atmosféru pak podtrhl gospel písněmi „Of the Wall“, „Another Part Of Me“ a „Can´t You Feel It. Zpěváci sešli z pódia a rozestoupili se mezi přítomné diváky. Když se pak vrátili na jeviště, lidé povstali a dlouze jim aplaudovali.

Závěrem zazněly skladby jako „I´ll Be There“, proložená Jacksonovým dětským zpěvem, nebo „Will You Be There“, při níž se symbolicky objevil představitel zesnulého Michaela společně s bílým andělem, který jej zahalil svými křídly, jak tomu bývalo při jeho koncertních vystoupeních. Zpěváci pak poděkovali králi popu za jeho odkaz, který tu po sobě zanechal. Diváci se opět postavili, tleskali a skandovali Michaelovo jméno. Znovu už si nesedli, do konce představení už se pohupovali do rytmu a podporovali umělce, kteří Forever King of Pop připravili. Fanoušci se pak mohli zastavit u stánku se suvenýry a koupit si na památku tričko, klobouk nebo bílou rukavičku s flitry, s níž bude Jackson už navěky spojován.

 

 





Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Luboš Kováč





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání