Koncem ledna přijde do kin Krásno režiséra Ondřeje Sokola

film krásnoUž 30. ledna bude mít v kinech premiéru film Ondřeje Sokola Krásno. Populární člen Partičky si v ní zahrál hlavní roli, podílel se na scénáři a film také režíroval. V černé komedii Krásno se dva kamarádi vracejí do rodného města, aby vyšetřili smrt matky jednoho z nich.


Ve filmu není nouze o bizarní, komické, ale i napínavé a místy opravdu zamotané situace i přesto, že se zde řeší závažná témata. „Snažili jsme se najít ironický pohled na věci, které komické nejsou. Jde jen o to umět to citlivě zachytit, najít tu správnou optiku, jak to sejmout,“ vysvětlil režisér Ondřej Sokol.

V každém případě jde o komedii lehce ve stylu bratří Coenů, plnou zábavných postav a absurdního počínání obou hrdinů, která si hraje na vyšetřovatele smrti matky jednoho z nich. A to vše ve městě, kde se pro ně zastavil čas před dvaceti lety, kdy odsud „utekli“ studovat do Prahy. „My jsme v těch osmnácti opravdu odešli a pak už nás polapila spousta jiných aktivit. A v podstatě nezůstal důvod se tam vracet,“ potvrdil jistou míru autenticity příběhu Martin Finger.

 

film krásno


Herec a režisér Ondřej Sokol svou celovečerní prvotinu s názvem Krásno natáčel v průběhu měsíců květen až červenec 2013. Kromě režie je zároveň autorem scénáře a hraje i jednu z hlavních rolí. Převážná část snímku se natáčela v Šumperku, zbytek potom v ateliérech i exteriérech v Praze. „Lokace jsou reálná místa spjatá s historií v životě autorů, takže jinde by ani natáčet nešlo. Šumperský panelák jsme ale například natočili až v Praze, protože v Šumperku jsou už všechny domy opravené a my jsme potřebovali ten typický omšelý,“ vysvětlil jeden z producentů snímku Daniel Strejc ze společnosti love.FRAME.

První klapka částečné autobiografie Ondřeje Sokola a jeho nejlepšího kamaráda z dětství herce Martina Fingera padla na začátku května v šumperském krematoriu, poslední potom v polovině července u vodní nádrže Krásné nedaleko Šumperka, z níž vychází i název snímku, a která hraje ve filmu důležitou roli. Do prosince se potom na snímku pracovalo ve studiích. „Hudebník Jan P. Muchow s Ondřejem Sokolem řešili hudební stránku filmu, probíhala výroba dvou trikových scén, následoval mix a barevné korekce,“ dodal druhý producent Vojtěch Frič ze společnosti love.FRAME.

 

film krásno


V Krásnu se kromě dvojice Sokol – Finger objeví například Karel Roden a Jaroslav Plesl jako majitelé pohřební služby, Jana Krausová coby macecha Martina Fingera, Zuzana Stavná jako její dcera či David Matásek v roli hotelového recepčního. V dalších rolích diváci uvidí také Michala Pavlatu, Dalibora Gondíka, Michala Suchánka, Ninu Divíškovou, Jana Kačera, Markétu Stehlíkovou či Jana P. Muchowa.

Jednu z menších rolí dokonce režisér svěřil svému devítiletému synovi Adamu Sokolovi. „Ve scénách, které se odehrávají v době, kdy jsme byli malí kluci ve věku mého syna, jsem využil toho, že je mi podobný, takže se tam objeví spolu s třemi dalšími podobně starými kluky,“ řekl režisér o synovi, který spolu se svou třináctiletou sestrou Ester už třetí rok účinkuje také v jeho divadelním představení Vánoční koleda na motivy povídky Charlese Dickense.

S nápadem napsat scénář vycházející z událostí ve vlastních životech přišel Ondřej Sokol. Martin Finger se pak na něm nemalou měrou podílel i přesto, že vycházel částečně z reality týkající se jeho rodiny. „Po přečtení první verze jsem si uvědomil, že to jsou věci, které jsem v sobě dlouho neřešil, v mysli jsem je nevyhledával. Ale řekl jsem si, že to má být asi ten impuls, jak se s tím popasovat, a že to prospěje mému duševnímu zdraví,“ popsal své prvotní pocity šumperský rodák. „Spousta věcí je tam fikce a i snahou Ondřeje jako režiséra bylo, abychom nehráli sami sebe, ale své filmové postavy,“ dodal Finger.


 



Text: Otiz
Foto: Oficiální foto filmu





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání