Febiofest slaví jubileum, porotě předsedá Čáslavská

febiofestJubilejní 20. ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest se uskuteční od 14. do 22. března. Diváci uvidí okolo dvou set snímků z téměř šedesáti zemí světa ve třiadvaceti programových sekcích. V porotě zasedne třiatřicet lidí, kteří se pořadatelům přihlásili, a čestnou předsedkyní bude bývalá olympionička Věra Čáslavská. Tradičně má Febiofest také bohatý doprovodný program.


Prezident festivalu Fero Fenič se na dvacátý ročník, který je velmi nabitý, těší. „Jsem velmi šťastný, že jsem se tohoto výročí dočkal a věřím, že tento boj je definitivně vítězný a že program letošního ročníku vás o tom přesvědčí,“ uvedl Fenič na pondělní tiskové konferenci. Během jubilejního Febiofestu bude promítnuto 545 projekcí, diváci si mohou vybrat ze 190 snímků a poprvé navštíví festival všechny regiony v České republice. Samozřejmě bude mít svou část i na Slovensku.

Programoví ředitelé Štefan Uhrík a Hana Cielová jsou sice ve svých funkcích teprve šest let, ale význam 20. ročníku festivalu si uvědomují. „Snažili jsme se v přípravě programu hodně bilancovat a myslím, že se nám to podařilo,“ řekl Uhrík a dodal: „Všechny filmy, až na některé pocty a doprovodné snímky, jsou v české premiéře.“

Už tradiční cenu Kristián za přínos světové kinematografii si letos odnese hned pět významných filmařů. Konkrétně autor filmů se skupinou The Beatles Richard Lester, polský režisér a scenárista Jerzy Stuhr, herečka Geraldine Chaplinová, producent Jeremy Thomas a také slavný italský herec Giancarlo Giannini. Tyto hvězdy se dočkají v programu také své pocty. Mezi další takové osobnosti budou letos patřit slovenská herečka Zdena Studenková či rakouský dokumentarista Ulrich Seidl.

Mezi dalšími významnými hosty Febiofestu, kterých má být letos čtyřicet, budou také porotci nově zařazené středometrážní soutěže pro snímky v délce od třiceti do šedesáti minut. Mezi čtrnácti filmy budou vítěze vybírat slavná jména jako Jan Troell z Norska, Polák Krysztof Zanussi, Rumun Tudor Giurgiu, Niki Karimiová z Íránu a český režisér Saša Gedeon. Vítězný počin dostane cenu Tři oříšky pro Popelku v podobě peněžního šeku na 2500 eur.

 

febiofest


V klasické porotě, jež bude rozhodovat o vítězi v hlavní soutěžní sekci Grand Prix, je třiatřicet obyčejných lidí, kteří se pořadatelům přihlásili prostřednictvím internetových stránek. V početné porotě jsou studenti, manažeři, učitelka, grafik či důchodci. Čestnou předsedkyní bude letos legendární sedminásobná olympijská vítězka a společensky angažovaná dáma Věra Čáslavská.

Febiofest už tradičně nabízí také bohatý doprovodný program. Většina snímků se bude promítat v multiplexu Cinestar Anděl a v této budově se také v -3. podlaží odehraje každý den od 15. do 22. března série koncertů. Vždy půjde o dvě vystoupení během večera a následovat bude reprodukovaná hudba, kterou obstarají DJs. Živé koncerty předvedou v rámic Febiofestu kapely jako The Spankers, Švihadlo, Vasilův Rubáš, Traband, Čankišou či Discoballs.

Další zajímavostí jsou také tři výstavy. Právě v garážích Cinestar Anděl můžete vidět výstavu plakátů umělecké skupiny 1 collective, v sobotu 16. 3. se večer představí mladí umělci v prezentaci „Visual Manual". Na piazzetě před multiplexem budou k vidění díla výtvarníka Ondřeje Svobody a tvorbu polské režisérky a scenáristky Agnieszky Holland připomene expozice „Polsko, Evropa, svět" a už ve čtvrtek 14. března jí v 18 hodin zahájí sama režisérka. Vstupné na tyto doprovodné akce jsou zdarma. Stejně tak se zdarma dostanete na filmové projekce a doprovodné hudební recitály do Malostranské besedy. Tam můžou zájemci zhlédnout snímky s hudební tématikou a tato sekce se jmenuje „Od swingu k rapu“. Kromě českých i amerických muzikálových klasik dojde i na díla undergroundovější.

Vstupné na všechny filmy v Cinestar Anděl vyjde na 89 korun. Podle pořadatelů je už prodáno 11 000 vstupenek, ale na téměř všechny projekce jsou ještě lístky k dispozici. Více informací o předprodeji i celém festivalu najdou filmoví nadšenci na oficiálních stránkách festivalu: www.febiofest.cz.



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto festivalu





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání