Febiofest 2012 láká na balet i harakiri ve 3D

Febiofest 2012Mezinárodní filmový festival FEBIOFEST 2012 startuje už 22. března a s ním vcházejí na plátna kin CineStar desítky nejvybranějších kousků světové kinematografie. Některé z nich byly nominovány na Oscara, jiné slavily úspěchy v Cannes a na dalších festivalech po celém světě.


„I letos se chystáme uvést žhavé novinky ze světových festivalů, stejně jako tematické sekce a retrospektivy. Populární Kino osobností se opět zaplní výraznými jmény, a to nejen režisérskými,“ láká diváky Febiofestu programový ředitel Štefan Uhrík.

FebiofestProgram nabízí filmy rozdělené do dvanácti sekcí, v jejichž rámci festival nabídne snímky z více než padesáti zemí Evropy, Ameriky i Asie. Těšit se můžete na dramata z Turecka, Latinské Ameriky a proslulé asijské horory. České želízko v ohni máme v soutěži Nová Evropa. Svůj film „Příliš mladá noc" uvede původem slovinský absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu.

Oceňované filmy ze všech koutů světa

Japonský režisér Takashi Miike nabídne jedinečnou možnost shlédnout harakiri ve 3D ve snímku „Smrt samuraje". V kategorii trojrozměrných filmů předvede své dílo i dvojice režisérů vynikajícího hororu „Oko" z roku 2002 Oxide Pang a Danny Pang, kteří na Febiofestu představí další společný strašidelný počin s názvem „Oko dítěte".

Z Tchaj-wanu  pochází i snímek z dílny Wei Te-shenga „Bojovníci duhy", který se dostal do užšího výběru filmů nominovaných na Oscara. Z latinskoamerických kousků stojí za zmínku například argentinsko-španělská road movie „Akáty", která je považována za jeden z nejhezčích snímků loňské festivalové sezóny a v Cannes dostala Zlatou kameru za nejlepší debut.

Letošní Febiofest by rád divákům přiblížil i 3D filmy, které vznikají po celém světě, nejen v Hollywoodu. Kromě výše zmíněných japonských hororů si návštěvníci festivalu budou moci vychutnat známý balet „Louskáček ve 3D", „Varšavskou bitvu 1920" nebo koprodukční dokumentární záznam z jeskyně Chauvet, která ukrývá nejstarší dochované pravěké malby.

Febiofest 2012Čest velkým osobnostem filmu
Své nezastupitelné místo v programu má opět i tradiční Kino slávy, v jehož rámci pořadatelé festivalu společně s diváky vzdají hold osobnostem, které významně přispěly do světové kinematografické tvorby.

Hlavním hostem letošního ročníku bude italský herec, režisér a předseda poroty nadcházejícího festivalu v Cannes, Nanni Moretti, který získal před jedenácti lety za své rodinné drama „Synův pokoj" Zlatou palmu. Na letošním ročníku Febiofestu uvede Nanni Moretti novinku „Máme papeže!", komedii o volbě papeže s Michelem Piccolim v hlavní roli.

Vedle Morettiho uvede svá díla také německý režisér Andreas Dresen, který se v devadesátých letech, jako jediný rodák z NDR, významně podílel na obrodě německého filmu. Je autorem snímků „Konečná uprostřed cesty" nebo „Láska na grilu". Svou přítomností účastníky festivalu poctí slovenská herečka Zuzana Kronerová, britský režisér polského původu Pawel Pawlikowski nebo klíčový představitel indonéské kinematografie Garin Nugroho.

 



Text: Jitka Hemelíková
Foto: Febiofest





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání