Okresní přebor: Příběh Pepika Hnátka vás určitě rozesměje

Okresní přeborDo českých kin míří nová komedie Jan Prušinovského, která navazuje na úspěšnou seriálovou předlohu. Filmové zpracování sice nemá oscarové ambice, zato bude zcela určitě útočit na vaše bránice. Nečekejte velký příběh, dějová linie je jednoduchá a přímočará, o to více vtipných situací se do snímku vešlo. Pro fanoušky seriálu je to jasná volba, ostatní může tento film jen příjemně překvapit.


Samotný seriál začíná momentem, kdy hrdinové řeší, zda splní poslední přání bývalého trenéra Hnátka, ústřední postavy celovečerního filmu, aby vysypali jeho popel do středového hřiště Slavoje Houslice. Snímek se vrací do doby takzvaně „za Hnátka“, kdy trenér ještě žije a aktivně trénuje. Rozšiřuje se tak mytologie Slavoje Houslice o velmi významnou postavu, která i v seriálu měla svou roli, nikdy se v něm však neobjevila. Ve filmu se tedy vydáváme po stopách Pepika Hnátka, tvrdohlavého mrzouta a fotbalového nadšence, jehož srdce bije pro jeho milovanou Spartu a trápí ho, že Slavoj nikdy nepostoupil do Kraje.

Okresní přeborCharakter samotného Hnátka může vystihovat jeho výrok z kabiny: „Na žádnej ťukes nemáte, jste dřeváci, a proto taky hrajete vokres.“ Na druhou stranu by těžko někdo vystihl lépe hru jeho týmu. Miroslav Krobot ztvárnil Pepika Hnátka velmi věrohodně a už brzy po začátku se s jeho postavou sžijete. Samozřejmě nemohou chybět ani další ústřední postavy jako naivní a zapálený kapitán Luňák (Ondřej Vetchý), hvězda týmu Kužel (David Novotný), brankář Kája (Jakub Kohák), předseda Vorel (Luděk Sobota), pokladník Hovorka (Pavel Kikinčuk), šišlavý svůdce a zdravotník Větvička (Leoš Noha) nebo Hnátkova starostlivá manželka Tonička. Každá z postav ve filmu sehraje svou roli tak, jak už jsme na ně zvyklí ze seriálu. Diváci, kteří seriál tolik neznají, však nebudou ochuzeni. Naopak se jim charakter všech projeví v celé své kráse a vykouzlí jim úsměv na tváři.

Okresní přeborZápletkou celého filmu je Hnátkovo nemocné srdce, se kterým už by dávno měl jít na operaci. Jak se dá ale čekat, tak s ním nic není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Rozbíhá se kolotoč vtipných situací, díky kterým děj příjemně ubíhá, rozhodně se nudit nebudete. Například když hřiště obsadí kolotočáři a najednou se zcela nevysvětlitelně začne ztrácet vybavení hřiště a poháry z klubovny. Na konci příběhu opravdu čeká Hnátka poslední zápas. Zda se odehraje na jeho milovaném zeleném trávníku, nebo v jeho nemocném srdci, na to už se budete muset přijít podívat do kina. Okresní přebor zdaleka není jen filmem o vesnickém fotbale a mentalitě venkovských lidí. Vypráví o životě, smrti, mezilidských vztazích a všech těch zdánlivých maličkostech jako malých černých zápisnících, rozbitých železničních přejezdech a oblíbených fotbalových týmech, které vyplňují naše všední dny, ale ve finále mohou sehrát důležitou roli v našem životě. Vše je ale podané odlehčenou a příjemně stravitelnou formou, že zde ani smrt není tak vážná věc.

Janu Prušinovskému se povedlo natočit plnohodnotnou českou komedii, která je příjemným pokračováním seriálu, ale obstojí i jako samostatný film. Pravdou je, že se jedná o „oddychovku“, u které nebudete přemýšlet, ale o to více se pobavíte. Snad jedinou výtkou je místy vulgarita v dialozích, přístupnost filmu bych posunul z 12 minimálně na 15 let. Kdo však někdy byl na vesnickém fotbale, určitě nebude pohoršen. Fanoušci seriálu budou nadšeni a mohou si Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka pořídit i v knižní podobě. Ostatní diváky může film příjemně pobavit.

 

 

 



 



Text: Bersen Hoxha
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání