Na Lustiga lze vzpomínat v dokumentu, který je zdarma

LUSTIGV neděli 26. února to bude přesně rok, co zemřel známý spisovatel Arnošt Lustig. Hodinový dokumentární film Ivo Pavelka a jeho dcery Kristiny „Arnošt Lustig - devět životů“ bude celý tento týden zdarma k vidění na adrese www.DAFilms.com. Jde o poslední snímek, v němž Lustig promlouval o svém životě, navíc ještě v plné síle.


"Chceme tak uctít smutné výročí Lustigovy smrti i výjimečnost jeho osobnosti," uvedla Diana Tabakovová ze společnosti Doc Alliance Films, která film nabídne na svém webu nejdříve zdarma, od 27. února pak za drobný poplatek. Producent dokumentárního filmu však počítá také s kinodistribucí. Premiéru si už odbyl loni v listopadu v pražském kině Lucerna.

Režisér a scenárista Ivo Pavelek pracoval na snímku se svou dcerou čtyři roky. Kromě samotného Lustiga v dokumentu vystupuje také jeho sestra Hana Hnátová, spisovatel Zdeněk Mahler, Lustigův kamarád z Osvětimi Jiří Justic či kamarádka z Terezína Marta Kottová. O druhé polovině dvacátého století, potažmo Lustigova života, pak vyprávějí publicista Karel Hvížďala a herečka Květa Fialová.

LUSTIGLustig a další výše uvedení hovoří o tom, jak byl pozdější spisovatel za války v koncentračních táborech, ale i o útěku z transportu smrti či emigraci ve Spojených státech. Výpovědi jednotlivých aktérů jsou prokládány fotografiemi, ale i úryvky z filmů Transport z ráje a Démanty noci, které byly natočeny podle Lustigových knih, a k nimž sám napsal scénáře.

O životě velkého spisovatele se z dokumentárního filmu „Aronšt Lustig - devět životů“ dozvíte dost, ovšem pokud jste o Lustigovi už nějaké dokumenty viděli, nebo o něm četli různé knihy, pak vás v díle otce a dcery Pavelkových nic nepřekvapí. Je naopak jen škoda, že právě poválečné době, kdy byl před rokem zesnulý spisovatel převážně v emigraci, už v hodinovém snímku moc času věnováno není.

V podstatě jde jen o poslední čtvrthodinu, která je určená hlavně Hvížďalovi a Fialové. Naopak všichni předešlí „hosté“ tvůrců v tu chvíli mizí. Působí to poněkud poslepovaně, což zřejmě nebyl prvotní záměr. Nutno však dodat, že to Ivo Pavelek neměl snadné, protože v posledních letech už Lustiga nemoc čím dál více omezovala. Rozhodně však využijte toho, že je možné vidět celý týden toto dílo zdarma.


Text: Pavel Urban
Foto: Doc Alliance Films, Wikipedia





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání