UNDERWORLD: PROBUZENÍ – Romantický příběh ustupuje nelítostnému boji

Underworld: ProbuzeníTři roky si museli fanoušci snímků UNDERWORLD počkat, než jim tvůrci naservírovali další pokračování. Čtvrtý díl s titulem PROBUZENÍ navazuje na vyprávění o nekonečném boji mezi upíry a lycany. Pokud chcete zažít větší napětí a adrenalin, připlaťte si za vstupenku, abyste mohli vidět zpracování ve 3D nebo IMAXU. Divoké bitky a nelítostné souboje vám pořádně rozpumpují krev v žilách.


Vůbec první UNDERWORLD z roku 2003 zavedl diváky rovnou do období, kdy už sváry mezi vlkodlaky a upíry byly natolik staré, že si jen málokdo z nich pamatoval, proč vlastně vznikly. Jediným pravidlem bylo, nenechat svého nepřítele naživu. To se však změnilo po té, co krásná upírka Selene (Kate Beckinsale) zachránila život Michaelovi (Scott Speedman), z něhož se později stal lycan. Ani tato odlišnost však nedokázala zabránit tomu, aby se do sebe zamilovali a bojovali společně o přežití.

Underworld: ProbuzeníV následujícím díle UNDERWORLD: EVOLUTION, který přišel na řadu o dva roky později, začíná Selene pátrat po své minulosti. Zjistí pravdu o svém původu a odhalí, že ji její vlastní rod po dlouhé roky jen využíval. Zajímavým zpestřením je pak UNDERWORLD: VZPOURA LYCANŮ. Příběhově se tento snímek z roku 2009 vrací na samý počátek upířích dějin. Vypráví o první lásce mezi těmito znepřátelenými rody, která nejenže neměla šťastný konec, ale právě díky ní se z těchto dvou kmenů stali úhlavní nepřátelé.

Ani na počtvrté nečekejte, že by tento odvěký souboj ustal a skončil mírovým podáním rukou. Naopak. V boji se přitvrdí, neboť nepřítel chystá tajnou zbraň. Situace se navíc pro upíry i lycany výrazně zkomplikuje, když proti nim začne zbrojit třetí strana – lidé. Ač se může zdát trochu neuvěřitelné, že zrovna lidská rasa, která není vybavena žádnými zvláštními schopnostmi, jen dostatečnou zásobou munice, může zkrotit nebo vymítit tak silné bojovníky, stane se. Sám Michael i Selene jednomu z takových útoků neodolají. Překvapení však nastává ve chvíli probuzení. Sama a ve zmrzlé komoře upírka dlouho nechápe, co se stalo. Důležité je jen jedno – utéct a pátrat po tom, co se stalo.

Underworld: ProbuzeníSkvělý herecký výkon podala India Eisley. Se svou úlohou se poprala obdivuhodně. Ač v jednu chvíli vypadá jako malá něžná holčička, která by neukradla ani bonbon, o pár vteřin později už cení zoubky a rdousí své nepřátele hlava nehlava. Potkat toto stvoření, dávala bych si velký pozor, abych něčím neurazila.

Zajímavou zápletku tvůrci vymysleli. Příjemně překvapí, že konfliktní situace neprohlédnete a budete napjati v očekávání, jak to asi bude dál gradovat. V posledním filmovém zpracování UNDERWORLDU se však dostává více do popředí epické dění. Film je protkán mnoha bojovými scénami a bitkami. Přitvrdilo se v detailním zpracování – když jde do tuhého, všude sviští kulky, stříká krev či bláto a vzduchem létají různé předměty. Boj je mnohem dynamičtější, rychlejší, aby byl divák neustále ve střehu. Výrazně filmový zážitek umocní projekce ve 3D a kině IMAX. Když se před vámi zjeví monstrózní lycan, který může mít dobré tři metry, a díky živému obrazu máte pocit, že ukousne vaší hlavu místo filmového nepřítele, opravdu z toho zamrazí.

Na druhou stranu by však právě toto propracování detailů mohlo být pro filmové fanoušky drobným úskalím. Proč? Snímek režisérů Manse Marlinda a Björna Steina je skvěle připravený pro trojrozměrnou podobu a velká plátna. Abyste se mohli bát, být napjatí a podtrhlo to vaše očekávání. Obávám se však, že pokud si UNDERWORLD: PROBUZENÍ pustíte jednou doma na DVD na obyčejné televizi, nebude to už taková slast. A to ani pro nejvěrnější fanoušky této ságy.


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Falcon





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání