Abraham Lincoln jako prezident i lovec upírů

Abraham Lincoln - Lovec upírůFilm Abraham Lincoln: Lovec upírů odhaluje tajný život šestnáctého amerického prezidenta a jeho nikdy nezveřejněný příběh, který částečně utvářel americké dějiny. Vizionářští filmaři Tim Burton a Timur Bekmambetov přináší svěží pohled na téma krvežíznivých upírů a Lincolna představují jako největšího lovce nesmrtelných v historii.


Abraham Lincoln. Lovec upírů.  Slova, jež dohromady evokují spojení, které je nečekané, ne-li přímo bizarní. Přesto to byl nápad, kterému autoři zcela propadli. Jejich práce je portrétem muže a vůdce, o kterém jsme se učili a klíčových událostí, jež ovlivnily osud jeho i amerického národa, a který je nyní promíchán s akčním příběhem o upírech.   

Film ukazuje „Velkého zakladatele“ jako prvního superhrdinu Ameriky. Tim Burton k tomu říká: „Lincolnův celý život je jako příběh klasického komiksového hrdiny. Vede dvojí život – přes den je prezidentem Spojených států a v noci lovcem upírů.“

Abraham Lincoln - Lovec upírůTento rozpor je podstatou Lincolna, jakého potkáváme ve filmu. „Byl obyčejný a výjimečný zároveň,” říká režisér Timur Bekmambetov.  Scénárista Seth Grahame-Smith, který adaptoval svoji nejúspěšnější, stejnojmennou knížku, vysvětluje: „Lincolnův život je archetypem originálního příběhu superhrdiny.  Zapomeňte nyní na upíry. Lincoln nebyl ze slavné rodiny ani neměl peníze. Jeho matka zemřela, když byl malý. V podstatě každý, koho měl rád, zemřel. Neměl patřičné vzdělání a přesto se, obrněn jen svojí myslí a vůlí, stal prezidentem, který zachránil svůj národ.”

Tato témata zaujala Burtona a jeho kolegy Jima Lemleya a Timura Bekmambetova. Burton o knize slyšel, ještě než ji spisovatel Grahame-Smith dopsal a už tehdy začala jeho mysl pracovat na plné obrátky. “Přišlo mi, že je to typ filmu, jaký chci dělat. Mělo to bláznivý náboj filmů mého mládí, které byly plné divných hororových situací.“

„Abraham Lincoln: Lovec upírů“ skvěle zapadl také do  Bekmanbetovova kreativního a estetického soudku. Ruský filmař natočil film “Wanted” a před tím populární „Noční hlídku” a “Denní hlídku,” kde ukázal zajímavé portréty upírů v běžném i nadpřirozeném světě. Z počátku bylo v plánu, že Bekmambetov do filmu vstoupí jako producent, ale Burton ho přesvědčil, aby vzal do svých rukou i režisérské otěže. “Chtěl jsem vidět jeho verzi filmu,” říká.  “Velkou výhodou bylo, že Timur je z jiné země, takže může nabídnout jiný pohled na postavy i historické události.”

Abraham Lincoln - Lovec upírůČást o „lovci upírů“ nabízí napínavé pasáže, lekavé momenty a působivé triky, ale filmaři ani na chvíli nezapomněli, že ukazují portrét oblíbené postavy a důležité události, které ovlivnily vývoj amerického národa a udaly jeho směr. “Všechno bylo zobrazeno v pravdivé podobě,” říká spisovatel Grahame-Smith. “Nikdy jsme diváky neošálili, ani jednou.  Tim Burton nás hodně podporoval a ochraňoval tuto vizi.”

Grahame-Smith vysvětluje, že nápad napsat knihu o Abrahamovi Lincolnovi a upírech vzešel z postřehů v roce 2009 během prezentování předchozí knihy „Pride and Prejudice and Zombies“ (Pýcha a předsudek a zombie), dalšího nečekaného spojení nesourodých kulturních oblastí. “Na ten rok připadalo dvousté výročí Lincolnova narození a během své promo cesty jsem zaregistroval, že spousta knihkupectví měla vystavena dvě témata – knihy o životě Abrahama Lincolna a upíří ságu Twilight plus knihy Sookie Stackhouse (podle kterých byla natočena televizní show “True Blood: Pravá krev”).  To mě přivedlo k myšlence zkombinovat obě témata.”

Jeho upíři jsou pravým opakem romantických postav, které viděl ve vystavených knihách. Jeho stvůry jsou přesně to, co známe z klasických filmů o upírech. “Nejsou romantičtí, vtipní ani se neblýskají. Jsou krvežízniví a mazaní a co je nejděsivější, stanou se součástí běžného života, pracují jako kováři, lékárníci a bankéři.”  

Jejich největším nepřítelem je jedna z nejoblíbenějších postav americké historie a zároveň nejoblíbenější americký prezident. Příběh zahrnuje 45 let Lincolnova života, od roku 1820 do roku 1865, a odehrává se ve městě Kentucky ve státě Illinois a samozřejmě v Louisianě, tehdejším hlavním městě. Který z herců by si odvážil jít ve šlépějích tak slavné postavy?  Tipy dovedly filmaře k divadelnímu herci Benjaminovi Walkerovi, který shodou okolností již měl „prezidentské“ zkušenosti ze hry “Bloody Bloody Andrew Jackson,” která se hrála na Broadwayi v roce 2010.  Podle tvůrců dal Ben Walker svojí nové roli především lidskost i zlomyslné vlastnosti, čestnost, zásadovost a odvahu.

 

 



 



Text: Ve spolupráci s Bontonfilm
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání