Festival Letní Letná se v červnu a červenci vydá na cesty do Olomouce a na Lipno

letní letnáMezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná se již potřetí před hlavní srpnovou částí v Praze vydá v červnu a červenci do regionů – do Olomouce a Lipna nad Vltavou. V Olomouci Letní Letná proběhne od 20. do 23. června v areálu Korunní pevnůstky, v Lipně nad Vltavou pak na centrálním parkovišti od 30. června do 6. července.


„Z Letní Letné se v obou místech již stává tradice, kterou si obyvatelé i turisté velmi oblíbili. Vedle českých souborů se snažíme nabízet i zajímavá zahraniční jména z oblasti nového cirkusu,“ uvádí ředitel festivalu Jiří Turek. Na obou místech vyroste pestrobarevné cirkusové městečko s celodenním programem pro malé i velké návštěvníky – dětskými představeními, pohádkami, večerními zahraničními soubory pro dospělé, s fotoateliérem Le Petit Cheval herečky Vandy Hybnerové, výtvarnými a cirkusovými dílnami i barem V letní poloze.

Návštěvníci v Olomouci a na Lipně se mohou těšit například na francouzský soubor My!Laika, který v  bláznivém představení nazvaném Popcorne Machine míchá do výbušného a zábavného koktejlu absurdních situací vzdušnou akrobacii, žonglování, akrobacii na trapéze a na kole, hru s loutkou i živou hudbu. Jak sami členové tvrdí: „Inspirací se stali Frank Zappa, Jacky Chan, Kurt Schwitters a kapela The Ramones. Výsledkem je rychlá koláž bizarních a zábavných situací, které spojují cirkus a bohatou fantazii… a i na ten popcorn dojde!“

Do obou měst přijede také divoká bejbypanková partička Kašpárek v rohlíku s novou koncertní šou Kašpárek na valníku. „V pojízdné kleci zahrají své největší hitovky za jízdy i ve statickém provedení. Součástí koncertu je krmení a drezůra muzikantů,“ láká na oblíbený soubor Jiří Turek.

letní letnáPřes den malí i velcí návštěvníci uvidí několikrát denně dětská představení – zahrají například Divadlo Koňmo, Vojta Vrtek, Teátr Víti Marčíka, Buchty a loutky, Dřevěné divadlo, Bilbo Compagnie, Divadlo Kaká, Loutkové divadlo Já to jsem, bublinář Václav Strasser nebo Divadlo Antonína Novotného.

Návštěvníky v Olomouci pozve každý den vždy od 18 hodin na nezvyklý vizuální zážitek interaktivní projekt Cirkus LeVitare. „Jde o průlet moderním žonglováním, v němž je všechno v pohybu. Produkce jsou v rukou, nohou i hlavách zkušených performerů a propojují tanec, žongláž, akrobacii i mluvené slovo. LeVitare budou vašimi průvodci tam, kde se zdá, že gravitace přestala platit,“ uvádí Jiří Turek.

Večerní představení v Lipně nad Vltavou nabídnou soubory (bra)Tři v tricku s představením Plovárna, Teátr Víti Marčíka s Robinsonem a Buchty a loutky s představením Barbarella Reloaded na motivy slavného sci-fi filmu z 60. let s neodolatelnou Jane Fonda. Představení Plovárna je volně inspirováno novelou Rozmarné léto Vladislava Vančury. Poetiku tohoto autora soubor (bra)Tři v tricku převádí s lehkostí a jemnou groteskou do pohybové humoresky, v níž využívá cirkusových disciplín – žonglování, provazochodectví a párové akrobacie. Teátr Víti Marčíka rozehrává Robinsona Crusoe jako představení plné nejen krkolomných kousků, dramatických okamžiků a humoru, ale také zamyšlení nad samotou člověka, přátelstvím a smyslem všeho dění.

Vstup do městečka bude ZDARMA, dětská představení budou stát 50 Kč, večerní česká 130 Kč, My!Laika pak 290 Kč. Festival také nabízí zvýhodněné balíčky na dětská a večerní představení. Vstupenky jsou již nyní k dostání na www.letniletna.cz.

Hlavní pražská část festivalu Letní Letná, který letos slaví desáté výročí, proběhne od 18. srpna do 3. září na tradičním místě v Letenských sadech. První potvrzenými zahraničními soubory jsou mistři vzdušné akrobacie Les Colporteurs a soubory v rámci projektu Lacrimae - Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin-Caha z Francie a Cirk La Putyka z České republiky. Vstupenky na představení těchto souborů jsou také již v prodeji. Více informací a přesný program Letní Letné na cestách naleznete na www.letniletna.cz.

 


Text: Jiří Sedlák
Foto: Artsmanagement.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání