Letní Letná oslaví první kulatiny

Letní LetnáUž 18. srpna vypukne v Praze unikátní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Téměř po tři týdny pak budete mít možnost obdivovat v Letenských sadech to nejlepší ze světové akrobatické scény, ale i domácí soubory. Letní Letná letos oslaví desáté výročí a k tomu si organizátoři dali za úkol dovézt obzvlášť zajímavé a kvalitní zahraniční interprety a vytvořit nabitý program, který nemá obdoby.


Letní Letná si za dobu své existence upevnila místo mezi nejen pražskými kulturními akcemi a každoročně láká tisíce diváků. Přiváží to nejlepší ze světa akrobacie, cirkusu a divadla. Zároveň snoubí moderní prvky s klasickou cirkusovou show, a to všechno v nezaměnitelné atmosféře letních večerů a podvečerů.

Letní LetnáLetošní rok je pro festival tak trochu výjimečný. Akce totiž oslaví své první kulatiny. Desátý ročník je tak o poznání nabitější než ročníky předchozí a mezi účinkujícími nechybí opravdová cirkusová esa. Po pěti letech se na festival vrací například francouzští vzdušní akrobaté Les Colporteurs. Jejich dechberoucí show na lanech a trapézech si po celém světě získala miliony příznivců. I v Praze bývala jejich představení beznadějně vyprodaná. Své číslo předvede i jeden ze zakladatelů a režisérů souboru Les Colporteurs Antoine Rigot, který před několika lety po ošklivém pádu z lana ochrnul a skončil na vozíčku.

Jedním z největších lákadel je bezesporu švédský soubor Cirkus Cirkör, který na festival přiváží své nejnovější představení Knitting Peace. Pětice předních novocirkusových akrobatů předvede úchvatnou scénu plnou příze, vláken, látek a lan či drátů v nezapomenutelných obrazech, doprovázenou živou hudbou a taneční akrobacií.

Erotikou nabité představení do Prahy přivezou Cie Cahin Caha. Jejich performance nazvaná Rose je přístupná od šestnácti let a nabídne kabaretní show o erotických archetypech, plnou smyslnosti, nebezpečí, odvahy, divokosti a vášně. „V představení Rose se vracím k základům cirkusu, k jeho tělesné smyslnosti, která se rozpíná mezi póly Erotu a Thanatu. Chci zasít v divácích pochybnosti, otevřené možnosti, otřást tím, co považují za neměnné. Chci vytvořit prostor pro sdílení zážitků, pro proměnu osobnosti, zavést diváky na dobrodružství objevování, jako kdyby to byl šamanský rituál,“ říká Daniel Gulko, režisér souboru.

Letní LetnáDomácí scéna nabídne Teátr Víti Marčíka, jenž na Letné vystoupí s představením Robinson Crusoe, nebo třeba dobře známý Cirk La Putyka, který učaroval divákům a kritikům i na prestižních festivalech ve Francii.

Letní Letná je bezesporu jedním z nejzajímavějších festivalů, které v Praze můžete navštívit. Kromě představení láká i na pestrý doprovodný program určený jak dětem, tak dospělým. Za dobu jeho fungování se ho zúčastnily tisíce nadšených diváků a i letos se předpokládá, že tomu nebude jinak. Lístky na jednotlivá představení si můžete v předprodeji pořídit přímo na oficiálních stránkách akce, kde najdete i kompletní program. Festival bude probíhat od 18. srpna až do 3. září, převážně v odpoledních a večerních hodinách v Letenských sadech.

 

 


Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání