Cirkus Cirkör, Cahin-Caha a Cirk La Putyka se vrací v rámci projektu Lacrimae na Letní Letnou – tentokrát se třemi různými představeními

letní letnáKomu učaroval na loňské Letní Letné vyprodaný společný kabaret Lacrimae souborů Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin-Caha z Francie a Cirk La Putyka z České republiky, měl by zbystřit. Letos se tyto tři přední evropské soubory nového cirkusu v srpnu na jubilejní 10. ročník Letní Letné vrátí – tentokrát ale každý se svým vlastním představením, které v rámci tohoto mezinárodního projektu vzniklo.


Daniel Gulko a jeho soubor Cahin-Caha přivážejí do Prahy představení Rose (18. – 20. srpna) s podtitulem „Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán!“ Představení je na jedné straně plné smyslnosti, erotiky, témat pro dospělé, a na straně druhé láká vrcholnými čísly nového cirkusu – akrobacií na visutém laně, na kole, ve výškách, na posteli plné hřebíků, ale i kontaktním tancem. „V představení Rose se vracím k základům cirkusu, k jeho tělesné smyslnosti, která se rozpíná mezi póly Erotu a Thanatu,“ tvrdí Gulko. „Naše přísaha zní: Nenoste kostýmy, pokud to není skutečně nutné a ospravedlnitelné. Nahota je naším jediným skutečným kostýmem…,“ dodává.

Diváci na Letní Letné uvidí také nejnovější představení slavného švédského souboru Cirkus Cirkör nazvané Knitting Peace (25. – 28. srpna, 30. srpna – 3. září), ve kterém se obrazně i doslova proplétají výkony pěti předních světových novocirkusových akrobatů s úchvatnou scénou plnou příze, zauzlovaných vláken, bavlněných látek, hadrů, sítí z lan, nití, vláken a drátů. „Stoje na rukách, na trapéze, vzdušná akrobacie na lanech i v obruči, taneční akrobacie, pletení na pódiu před očima diváků a živá hudba – to vše ožívá v režii umělecké ředitelky souboru Tilde Björfors a vytváří nezapomenutelné obrazy,“ popisuje Jiří Turek.

letní letná


Létající nože i šipky, akrobacie na trampolíně i cyr wheelu, poprvé zahraniční účinkující, nové cirkusové disciplíny, projekce, živá hudba, šálek kávy v pětimetrové výši a především riziko jako hlavní téma – nejen na to se pak mohou těšit návštěvníci Letní Letné během nejnovějšího představení Risk (22. a 23. srpna) souboru Cirk La Putyka, které si již získalo velký ohlas například na prestižních festivalech ve Francii. „Může existovat závislost na risku? Kdo z vás risk v životě záměrně vyhledává a kdo se s riskantním momentem setkal náhodně? Kdo z něho má strach? Co se stane s člověkem, když dojde na určitou hranu? Představení Risk je esencí fantazie a svobody pohybu v omezení, plné kontrastů, barev a emocí,“ říká principál souboru Rosťa Novák.

Vstupenky na všechna představení souborů Cirkus Cirkör, Cahin-Caha i Cirk La Putyka jsou již v prodeji v e-shopu na www.letniletna.cz v ceně 570 Kč. V prodeji jsou také zvýhodněné balíčky. Pozor - omezená kapacita! Více informací na www.letniletna.cz.

Festival Letní Letná nabídne kromě představení v rámci projektu Lacrimae hostování mistrů vzdušné akrobacie, souboru Les Colporteurs, přední domácí soubory, pohádky a dětská představení po celý den, workshopy, koncerty, kavárnu i bar.



 



Text: Jiří Sedlák
Foto: Artsmanagement.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání