Shakespeare zatím neprobádaný

kulturní servis pulsZnámé hry britského dramatika Williama Shakespeara už jsme v mnoha podobách viděli na různých scénách. Ovšem představení Crazy Shakespeare, které mělo premiéru v sobotu 12. dubna ve Strašnickém divadle, se běžným inscenacím vymyká. Sám William by se divil, kdyby viděl své klauny a blázny rozeseté do her pěkně pohromadě v podání Sacra Circusu.


Jsou to přesně ty postavy, které se při ztvárnění Shakespearových her škrtají včetně dialogů. Malé, nedůležité a zapomenutelné. Právě pomocí nich se ale rozhodli tvůrci a herci díla Crazy Shakespeare připomenout dílo slavného autora a naopak seškrtat ty hlavní.

Režisér Števo Capko vzdává známému dramatikovi hold skutečně netradičně. Sám překladatel Martin Hilský mu dovolil pohrát si s jeho texty a vznikla inscenace, která se Shakespeara dotýká z dosud neznámého úhlu pohledu. Hlavním heslem hry plné klaunů je: „Záměrně ze sebe dělati blázna toť nejvyšší moudrost!“

Prakticky všechny postavy vychází z hlubin temného birnamského lesa a svými kousky baví publikum. V jedné manéži se tak bez problémů scházejí Břink a Říz ze hry Dva pánové z Verony, Antolycus ze Zimní pohádky, Nathan a Holofernes z Marné lásky snahy i hrobníci z Hamleta, které navíc hrají velmi osobitým způsobem dvě mladé ženy.

V inscenaci se představují Jakub Urban, Radek Pokorný a Lukáš Šimon, ale právě i dívky Míša Hradecká a Linda Fikar Stránská. Jednotlivé scénky předělují písně, které herci doprovází sami na hudební nástroje. Také tyto skladby pocházejí přímo z pera Shakespeara, respektive překladu pana Hilského. Tedy až na závěrečnou „The Wind and the Rain“ z Večera tříkrálového, kterou nechali tvůrci inscenace v originále. O pestrou a dobře padnoucí hudbu se postaral Dan Fikejz.

Jak už bývá ve Strašnickém divadle zvykem, herci využívají především dolního prostoru, kterému vládly dřevěné kmeny simulující hustý les. Částečně je využívána také forbína, hlavně při odchodech či změnách jednotlivých obrazů. Také kostýmy Magdaleny Capkové vnášejí do inscenace nečekané prvky. Zmínil bych především psa, příšeru pod maskáčovou celtou a moderní hrobníky s baseballovými pálkami místo rýčů a molitanovými lebkami.

Hlavní protagonisté hry Crazy Shakespeare jsou známí hlavně z prostředí pantomimy, proto pro ně devadesátiminutové představení plné složitých dialogů, pohybu a náročné fyzické stránky nebylo lehké ztvárnit. Vše skloubit se jim ale povedlo se ctí. Navíc, kde jinde jste hercům tak blízko, že vás vtáhnou do hry oslovením z očí do očí, nebo si vedle vás sednou? Pokud jste si mysleli, že už Shakespeara znáte a variace na jeho známé hry vás nudí, pak vyrazte do Strašnického divadla na tuto parádní klaunskou přehlídku. Třeba už na první reprízu, ve středu 16. dubna 2014. Plné vstupné stojí 120 korun, zlevněné 70 Kč.






Text: Pavel Urban
Foto: Benn Murhaaya





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání