Co můžete během léta vidět na Shakespearovských slavnostech?

romeo a julieDruhá polovina července bude na Letních shakespearovských slavnostech ve znamení komedií. Letošní premiéru Romeo a Julie vystřídá Sen noci svatojánské (od 20. do 27. července) s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou, z Bratislavy dorazí na tři večery Večer trojkráľový alebo Čo len chcete a ke svému letošnímu prvnímu uvedení se chystá úspěšná inscenace Jiřího Menzela Mnoho povyku pro nic.


Poprvé a pouze na tři večery (od 29. do 31. července) přijíždí z Bratislavy do Prahy diváky výborně přijatá komedie Večer trojkráľový alebo Čo len chcete, o kterou pořádající agentura usilovala již dvě sezóny, ale z organizačních důvodů se to podařilo až letos. „Večer tříkrálový je jednou z nejúžasnějších her Williama Shakespeara. Každá postava je osamocená a hledá své štěstí. V tomto textu se asi nejvíc rýsuje rovnováha mezi komedií a tragédií,“ říká o této hře její režisérka Enikő Eszényi, která inscenovala tento Shakespearův text jako dynamickou a energickou komedii, kde dominantní roli plní hudba. Proto není divu, že většina účinkujících obdivuhodně zvládá hru na hudební nástroje. V hlavních rolích se představí přední slovenští herci, mimo jiné Judita Bárdos jako Viola (známá českým divákům svou hlavní rolí ve filmu Fairplay), Danica Jurčová v roli Márie, Roman Poláčik (Sebastian) či Daniel Žulčák v roli Orsina. Herecké mistrovství slovenských kolegů skvěle doplňují čeští herci Jan Konečný jako Šašek Fese a letos poprvé se v roli Malvolia objevuje Ladislav Špiner, držitel Ceny Thálie za rok 2010. Hra je ve slovenštině a češtině.

romeo a julie

Na Letní scénu Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí zavítá od 29. července divácký hit loňské sezóny Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela. Kouzelná sváteční komedie o lásce, intrikách a lžích přináší příběh plný překvapení, milostných zvratů, důvtipných pletich i zákeřných pomluv. Diváci se tak opět mohou těšit na dva pošetilé strážníky Šťovíčka a Puškvorce v podání Leoše Nohy a Petra Čtvrtníčka, který o ztvárnění právě jejich postav říká: „Každý herec, a v mém a Leoškově případě i výtvarník, resp. elektrikář, vám potvrdí, že pitomec se hraje dobře. Rozhodně nám to divák bude věřit více, než kdybychom se pouštěli do nějakých protiúkolů v podobě charakterních rolí.“ V dalších postavách se představí Petra Horváthová, Václav Jílek, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai, Pavel Nový a jiní. Mnoho povyku pro nic se bude hrát v Praze od 29. července do 20. srpna.

Letní shakespearovské slavnosti, jejichž generálním partnerem je již šestnáctým rokem skupina PPF, se konají v Praze do 5. září. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30. 

Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách vstupenek a možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz.

Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce (Pavel Mára)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání