Hra Na mělčině přitáhne hereckými esy

divadlo kalichVe hře Na mělčině z repertoáru Divadla Kalich předvádí kvarteto ostřílených umělců herecký koncert. Pomyslnou jevištní dirigentkou je Iva Janžurová, jež v roli vdovy a matky střídavě rozesmává i dojímá celé hlediště. Zahanbit se svými výkony ale nenechají ani Barbora Munzarová a Sabina Remundová v rolích dcer a rodinný přítel Walter v podání Miroslava Vladyky.


Hořká komedie, která nejen pobaví, ale také donutí k zamyšlení a možná v ní najdete i kousek ze svého života. Autor předlohy, Nizozemec Frank Houtappels, vepsal do díla mnoho bizarních situací, ty postavám dodávají šmrnc. Zvraty v ději pak diváka stále víc připoutávají k sedadlu.

Přesto, že je hra poměrně statická, stále se mají přihlížející na co dívat. Tomu výrazně pomáhají velká herecká jména. Jednoznačnou hvězdou je Iva Janžurová. Hraje čerstvou vdovu a matku dvou dcer Mii a Roos, které ztvárňují Sabina Remundová a Barbora Munzarová. Čtvrtou postavou a jediným mužem hry je rodinný přítel Walter v podání Miroslava Vladyky.

 

divadlo kalich


V průběhu večera jen těžko v hlavě hledám příhodnější herecké obsazení. Janžurová hraje svéráznou Ingrid od prvního okamžiku naprosto autenticky. Když pak spustí anglicky: „Suzie, bring me some water, you lazy bitch!,“ celé divadlo propuká v smích a je jasné, kdo je hvězdou večera. Nutno podotknout, že při pohledu do hlediště byste obtížně hledali mladé tváře, ale našli byste.

Sabina Remundová za celé dvě hodiny téměř nezmizí z pódia, a přesto dokazuje, že po své matce podědila veškerý herecký talent. V roli nesebevědomé domácí puťky Mii je neodolatelná. To Barbora Munzarová hraje sebejistou a vyrovnanou Roos, která je protipólem své sestry a maminčinou oblíbenkyní. Nebo se tak v první polovině hry jeví. Mužský element je zastoupen rodinným přítelem Walterem. Ten je ale i přes skvělý Vladykův výkon pouze doplňující. Této hře zkrátka vládnou velké ženské herecké výkony.

Skromné a obyčejné kulisy jen zlehka dokreslují prostředí, v němž se příběh odehrává, zato hudba obstarává příjemný podkres a dodává na atmosféře. Během děje se dostavují salvy smíchu, ale i dojetí. Nejde však o sentimentalitu, spíš si každý ze hry vezme něco, co mu připomene vlastní život. Celkový dojem je velice příjemný. Pokud se rozhodnete do Kalichu zavítat zrovna na hru Na mělčině, čekají vás skvělé výkony zkušených herců i kvalitní představení, u kterého se nejednou zasmějete.



Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Divadlo Kalich





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání