Literární aktovky byly zahrány skutečně od srdce

Literární akademie Josefa ŠkvoreckéhoV sobotu 19. května budete mít možnost vidět na Malé scéně Studia Ypsilon reprízu představení Literární aktovky aneb Šest školních brašen plných divadla. Za příjemné vstupné 120 Kč se můžete těšit na velmi zajímavý a zážitek.


Šest mladých autorů ze Soukromé vysoké školy Josefa Škvoreckého napsalo šest dramatických textů a deset herců se statečně při premiéře v sobotu 12. 5. zhostilo svých rolí. Literární kousky vkusně a poutavě představila dramaturgyně Daniela Fischerová. Režie se s úsměvem zhostila Věra Slunéčková.

Hned první povídka „Rozchod“ odzbrojí diváka totální upřímností herců. Muži si zkrátka často hrají na velké gaunery a přitom v sobě skrývají hluboké city. V „Dopisu na rozloučenou“ pochopíme, že náš nezájem o city druhých může nakonec vést k velké tragédii. Mnohdy kolem sebe chodíme jako cizí lidi, myslíme jenom sami na sebe a vůbec nevidíme, že člověk vedle nás potřebuje naší pomoc. To naopak příběh „Nezabiješ“ nám ukazuje hluboké city babičky k milované vnučce, pro kterou je ochotná zvolit i řešení nejtvrdší.

Literární akademie Josefa ŠkvoreckéhoDojemný příběh „Půjčka“ mě vzal za srdce. Mladá milující a lehce naivní manželka stále věří tomu, že její manžel se opět postaví na vlastní nohy a bude všechno jako dřív. Finanční půjčka mu však otevře dveře do pekla. Nakonec spáchá krutý trestný zločin, ale především nejvíce ublíží nejbližší milované bytosti, která psychický šok neunese. Manžel sice nakonec lituje svých činů, ale už je na veškerou nápravu pozdě. V „Experimentální léčbě“ uslyšíte upřímnou zpověď dvou sympatických homosexuálů. Mají naději na nový a normální život, ale jak se správně rozhodnout? Ve skutečnosti jde o hlubokou lidskou tragédii, která je stále i v dnešní době velice aktuální. Představení „Dům v láhvi“ se vtipně po částech prolíná celým večerním představením. Daniela Fischerová s ním dokázala nemožné, sice že i scénář, který není k inscenování vhodný, lze divákům nabídnout tak, aby se skvěle pobavili.

Osobně bych nejvíce ocenila tyto tři příběhy – Rozchod, Půjčka a Experimentální léčba. Vybavila se mi při nich milá vzpomínka na své vlastní mládí. To jsem ještě bývala za všech okolností upřímná a lehce naivní. Dnes již velice pečlivě volím slova na rozdíl od studentů, kteří své hry napsali i zahráli vskutku od srdce. Letošní Literární aktovky považuji za velice zdařilé. Líbil se mi skvělý výběr povídek, roztomilá nezkušenost a nadšení mladých herců, ale i výborná režie a dramaturgie. Rozhodně budete mít před spaním o čem přemýšlet.


Literární aktovky 19. května od 19:30

Půjčka – Lukáš Valenta
Dopis na rozloučenou – Radek Hochman
Nezabiješ – Eva Kostková
Rozchod – Jiří Váňa
Experimentální léčba – Daniel Kubec
Dům v láhvi – Petra Strachon Fingerland

Hrají: Kristýna Šmejkalová, Kateřina Klepišová, Vladěna Ptáčková, Vojtěch Dlouhý, Ondřej Illnar, Jiří Jelínek, Tomáš Kříkava, Daniel Kubec, René Nekuda a Lukáš Prchal.

Režie: Věra Slunéčková
Dramaturgie a průvodní slovo: Daniela Fischerová



Text: Meggie
Foto: Literární akademie





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání