Světová premiéra Cantos v Divadle Na zábradlí

Divadlo Na zábradlíDivadlo Na zábradlí uvede světovou premiéru inscenace Cantos. Už 18. května 2012 od 19:00 představí Miroslav Bambušek svou adaptaci poezie amerického básníka a modernisty Ezry Pounda. V hlavní roli se pak můžeme těšit na Miloslava Mejzlíka.


Právě jednoho z nejdůležitějších děl moderní poezie se zhostil Miroslav Bambušek coby režisér. Rozsáhlá lyrická báseň Cantos s nádechem Středozemí, Asie, Evropy a Nového světa představuje ideální cíl pro většinu diváků.  Ačkoliv na jevišti nalezneme základní osu příběhu, každého navíc upoutá vlastní linie vyprávění. Politické, ekonomické i kulturní roviny nabízejí bezpočet možností individuálního porozumění a interpretace. Poundovo dílo nastiňuje jeho jakousi snahu shrnout veškerou evropskou zkušenost a promísit ji s názory na vývoj společnosti, ekonomie a poezii Číny.

Divadlo Na zábradlíZasazení příběhu do ústavu pro choromyslné delikventy podnítí Vaši fantazii a otevře mysl novým poznáním. Ústřední postavou je Ezra Pound, který byl po válce ,,odstraněn“ na třináct let do nemocnice Svaté Alžběty. Během dlouhého pobytu nachází své společníky ve čtyřech pacientech a dvou návštěvnících zvenčí.  Společně prožívají nejsilnější části Cantos, především rituály čínských mytických císařů. Jsme součástí ostré polemiky, která kritizuje lichvu a viní z ní některé bankéře a obchodníky se zbraněmi. Síla umožňující kulturní život společnosti se totiž skrývá právě v dobrém hospodaření.

Americký spisovatel se snažil být Bohem, který by ve svých Cantos stvořil nový epos lidstva. Snažil se, aby pod jeho perem vznikal „ráj“. Ve scénické básni nacházíme ekonomické teorie, sílu peněz, nepokryté vyjadřování k lichvě i lidskou chamtivost. Po 2. světové válce byl obviněn z velezrady a téměř absurdně a nemorálně vězněn několik měsíců v kleci, která se nacházela na přímém slunci. Jediným ,,společníkem“ mu byla kniha Konfucia, kterou četl stále dokola, aby přežil. Jaký má být dobrý hospodář? Cesta od já k obecnému polis.

Divadlo Na zábradlíEzra Pound je autorem jednoho z nejslavnějšího citátu „Základní pohyb všeho tvorstva je velmi prostý: tam a zpět.“ Je považován za Američana srdcem, ale Evropana volbou. Často nepokrytě kritizuje a posuzuje lidský charakter a soustřeďuje se na neznalost a hloupost člověka. Odsouzen byl za své antisemitické názory a promussoliniovské nadšení.

Na překladu spolupracovala Anna Kareninová, hudbu složil Petr Kofroň. Výpravu zajistila Zuzana Krejzková a dramaturgii Ivana Slámová. Absolvent brněnské JAMU Miloslav Mejzlík se nám představí v hlavní roli Ezry. Jeho společníky budou Igor Chmela, Natálie Řehořová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Ladislav Hampl a Ivan Voříšek.

Vstupenky na premiéru je možné ještě stále objednat na e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Další reprízy se uskuteční 24. a 30. května a 21. června vždy od 19:00.

 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Divadlo Na zábradlí





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání