Večírek pro zasmání i zamyšlení

představení večírekKamarádi z pořadu Partička se spolu znovu objevují na divadelních prknech. Tentokrát v inscenaci „Večírek“, kterou napsal Michal Suchánek pod pseudonymem Kurt Krutys a režíruje ji jeho parťák Ondřej Sokol. Do pražského Divadla Broadway se na tuhle komedii ze života můžeš jít podívat v nejbližších týdnech prakticky kdykoliv. A připrav si bránici, jde totiž o typickou českou legraci.


Michal Suchánek měl hru „Večírek“ rozepsanou již dlouho. Na popud Ondry Sokola jí ale dokončil a oba se rozhodli využít popularity z Partičky a touží dostat lidi do divadla i na běžnou inscenaci. Pustili se také do relativně neobvyklého kroku, kdy autor i režisér v samotné hře vystupují. A přizvali samozřejmě i Igora Chmelu a Richarda Genzera, pro kterého jde o premiéru v činoherní oblasti.

Humor autorů už je známý z pořadů jako Tele Tele a Mr. GS, no a samozřejmě nyní z Partičky. Tentokrát ale přichází Suchánek s ucelenou hrou, která má i s přestávkou přes dvě a půl hodiny a je třeba uznat, že i jako autor delší látky uspěl. Nápad, struktura i provedení se celkem vydařilo. Navíc mohli tvůrci využít i technických možností Divadla Broadway, například otočného jeviště či promítání na plátně, a nerozpakovali se na druhou část představení přes celou šíři jeviště postavit skutečný autobus. I v první polovině je prostor prakticky pro celý byt, což na běžných, menších divadelních scénách rozhodně nelze.

 

představení večírek


Jak už název napovídá, úvodní dějství se odehrává na jakémsi večírku, tedy spíše kolaudaci domku manželů Jirky a Zdeňky Hrdových (Suchánek a Miroslava Pleštilová - alternace na 1. repríze 8. 3., pozn. red.). Ti spolu chodí už od střední školy a nyní se rozhodli pozvat své bývalé spolužáky. Hosté postupně přicházejí a rozjíždí se tradiční hra na to, kdo si vzpomene, jak kdo vypadal a jak se vůbec jmenuje. A tak například pobožného Richarda (Martin Finger) oslovuje sešlost stále jinými jmény, vyhaslý zpěvák pop music Petr Klacík (Viktor Limr) se svěřuje, že je homosexuál a třídní šašek Franta Pudil, jehož nečekaně alternoval Sokol, ačkoliv jinak hraje prodejce vysavačů, zůstal pořád potrhlý, ale jeho vtipům už se nikdo nesměje. Bez větší charakterové změny zůstala také kdysi krásná Anička (Ivana Wojtylová).

Celá skupina během večera vzpomíná na jednoho spolužáka, kterému všichni říkali Prasopes a jen Zdeňka si vzpomíná, že se ve skutečnosti jmenoval Bohdan Salaba. Když Hrdovým podomní prodejce vysavačů, pan Bobek, o němž si všichni mysleli, že je právě Prasopes, přinese dopis, dozví se zděšení spolužáci, že Bohdan náhle zemřel. Rozhodnou se tedy, že hromadně vyrazí na jeho pohřeb. Právě cesta naplňuje děj druhé části představení a v roli řidiče se tu zjeví v jedné z alternací také Richard Genzer. Situace při jízdě dramaturgicky přerušují projevy jednotlivých „účastníků zájezdu“ na pohřbu Prasopsa u pultíku na okraji jeviště. A to včetně „písničky“ o kamarádství, kterou se Petr chce vrátit do showbyznysu.

představení večírek


To je jen jedna z charakterových narážek autora na skutečné životy běžných lidí, ať už v nich zastávají jakoukoliv roli. Vždycky jde nakonec o vztahy, prachy, drogy a další záležitosti, bez kterých si život neumíme představit a které nám ho zároveň usnadňují i ničí. Suchánek také dostal do inscenace řadu skvělých hlášek, tak například: „Ty si bolševikům do prd..e nelez, ty ses jima rovnou prozpíval.“ Dále určitý typ pořekadel: „Nenávist je jako mateřské mléko. Každý okusil, ač neměl na vybranou.“ Případně: „Myšlenky jsou jako Číňani. Pustíš jednoho do příbytku a zaklepe jich miliarda.“ Ale také skvělé asociace při manželské hádce. Ona: „Proč už se mnou nespíš?“ On: „A proč umřel lachtan Gaston? Protože mu došly síly.“ Ona: „Jasně, jenže ty už deset let čumíš z břehu a do vody tě dostanu akorát jednou za rok na narozeniny.“ I když v inscenaci létá mnoho vulgarit, většinou pro tu kterou situaci skvěle sedí a vzhledem k lidem, kteří se na jevišti zjevují, to zas až tolik nepřekvapí.

Na „Večírku“ se rozhodně zasmějete. Třeba i při projevu samotného Jirky Hrdy, který svou smuteční řeč zahajuje slovy nového pana prezidenta. „Nemám rád fráze.“ Ovšem některé chvíle už vám legrační nepřijdou. Když se Anička Kozounová už popáté plácne do hlavy, jak je hloupá, když si neuvědomila, že je už Prasopes po smrti, nebo při desátém popletení jména Richarda, už vám to přijde trochu za hranicí. Ale určité poslání inscenace, zjevit pravdu o našich často nešťastných životech, se podařilo publiku podat s nadsázkou a humorem. A tak nějak je to třeba brát, i když si na chvíli můžeme sáhnout do svědomí, jestli se náhodou v některé z postav nevidíme. Kromě zmíněných herců lze až do 7. dubna narazit v alternacích třeba i na Davida Matáska, Michala Dlouhého, Marka Taclíka, Kláru Trojanovou či Jakuba Koháka.



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální stránky představení Večírek





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání