V Divadle Na zábradlí bude opět Václav Havel

AsanaceJestli měl Václav Havel nějakou kulturní domovinu, tak bychom jí mohli označit pražské Divadlo Na zábradlí, kde dělal kulisáka, osvětlovače i dramaturga. A právě letošní první premiéra divadla bude dílo Václava Havla. O čem bude hra nazvaná Asanace?


Hra byla plánovaná už dlouho a bohužel v procesu zkoušek zasáhla celý tým i smutná zpráva o úmrtí autora. „Doufáme, že ve výkladových rovinách zkoušení inscenace neovlivňuje, snad jen v pocitu odpovědnosti, abychom nenarušili pietu za člověka - autora, kterého si velmi vážíme,“ řekl režisér David Czesany. Zároveň dodal, že Havel měl zájem podívat se i na průběh zkoušek. „Autor měl velký zájem přijet na první čtenou zkoušku, ale protože na tom nebyl zdravotně již moc dobře, tak z toho sešlo. Komunikovali jsme s ním na jedné straně přes Kancelář Václava Havla, odkud nám dodali i nahrávku hry, kterou sám namluvil. A také přes fotografa Bohdana Holomíčka, který mu referoval o první čtené zkoušce, ukázal mu z ní fotografie a zároveň nám předal zdravici Václava Havla - fotografii autora s textem Asanace“.

AsanaceO čem ale dílo vlastně je? Místem dění je projekční ateliér, který se chystá zničit středověké městečko v podhradí. Co tam bude místo něj stát? Panelové sídliště s kapacitou pro dva tisíce lidí. Jak už správně tušíte, tak se budete pohybovat v komunistickém Československu. Václav Havel psal text v roce 1987. Dílo odráží situaci v Československu v 70. a 80. letech minulého století. Tehdy se stavělo tímto způsobem. Ničila se starobylá architektura, kterou nahradily tzv. králíkárny, tedy paneláky.

Asanaci zařadilo Divadlo Na zábradlí do svého dramaturgického plánu již na jaře loňského roku. „Připravovali jsme se sezónu 2011/12 s názvem Čí je to město? Byl to v té době z připravovaných inscenací jediný hotový text, který se již v minulosti hrál. Asanace se nám hodila především tematicky, ale i příležitostmi pro herce a po delší době to bylo také znovuuvedení Václava Havla v Divadle Na zábradlí,“ řekl Czesany.

AsanaceVáclav Havel působil v Divadle Na zábradlí nejdříve jako kulisák, osvětlovač a pak také jako dramaturg. Divadlo odehrálo spousty jeho her, z nichž můžeme jmenovat Zahradní slavnost (1963, r. Otomar Krejča), Vyrozumění (1968, r. Jan Grossman), Ztížená možnost soustředění (1968, r. Václav Hudeček; 1997, r. Andrej Krob), Largo desolato (1990, r. Jan Grossman) a další. Asanaci uvede Divadlo Na zábradlí 13. a 14. ledna 2012. Objeví se zde například Jiří Ornest, Kristina Maděričová, Ondřej Veselý nebo Igor Chmela. 


Text: Aneta Šimonková
Foto: Divadlo Na zábradlí


 

 

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání