Třetí ročník Cirkus Cirkus Festivalu je za námi

Cirkus Cirkus FestivalShow, která se jen tak nevidí, představení, která berou dech, ti nejlepší akrobaté nejen z Evropy. To všechno nabízí jedinečný a unikátní Cirkus Cirkus Festival – přehlídka těch nejnepředstavitelnějších čísel, hodnocená odbornou, VIP i mediální porotou, jež se letos potřetí konala na pražském Hagiboru.


Cirkusové umění se od dob jeho vzniku posunuje neuvěřitelným tempem kupředu. Díky píli, umu, talentu, nadšení a především tvrdé dřině už od dětského věku dnes účinkující v cirkusech předvádějí neuvěřitelná čísla, která ohromují, překvapují, ale i děsí diváky po celém světě. I když se zdá, že podstata cirkusu už tak nějak vyprchala, věřte, že tomu tak není. O tom jsme se konec konců mohli všichni na vlastní oči přesvědčit během jedinečné tříhodinové show 15. – 19. února na pražském Hagiboru.

Velkolepý galavečer, konaný přímo v manéži Cirkus Cirkus Classic, nabídl divákům opravdu to nejlepší. Moderování večera se ujala Tereza Kostková spolu s Petrem Šiškou. Ti se předvedli jako zkušení a duchapřítomní uvaděči a od začátku ladili publikum na správnou vlnu.

CIRKUS CIRKUS FESTIVALOvšem ani tak obrovská show se neobjede bez problémů a Cirkus Cirkus Festival je měl hned na začátku. Organizátoři totiž zřejmě nepočítali s tak ohromným zájmem a návštěvníci se do hlediště vměstnali jen tak tak. Uvelebení si pak mohli vychutnat velkolepá představení artistů z osmi evropských zemí a Austrálie.

A začalo se ve velkém stylu. Své svatební akrobatické číslo s obručemi předvedlo ruské Duo Fedorov. Následovala jedinečná drezúra koček a psů, které se zhostila Darja z Lotyšska. Přesto, že ji ne všechny šelmičky poslouchaly, vystoupením nadchla a rozehřála všechny přítomné.

Ovšem opravdu neuvěřitelné číslo předvedl český zástupce equilibrista Robert Lagron se svou nadupanou motorkářskou show. Zaslouženě sklidil ovace ve stoje a publikum tak dalo všem najevo, že dokáže ocenit, když se baví.

K cirkusu patří samozřejmě klaun. Návštěvníky festivalu po celý večer bavil roztomilý Ital David Vassalo. Nejenže předvedl, že je zkušený bavič, ale zapojil se i se svým akrobatickým číslem na laně a nutno říct, že na cviky, které předváděl, přítomní ohromeně zírali.

Absolutně nejoblíbenějším číslem, a zároveň i třikrát oceněným, byla drezúra koní a slonů v podání neměcké skupiny Reného Casselly. Rodina předvedla nejen perfektně sehraná zvířata, ale především ohromující artistické kousky, které nejednou nemusely dopadnout dobře.

Mluvíme-li ale o tom, co nemuselo dopadnout dobře, věřím, že všichni se jednoznačně shodnou na nebezpečném čísle provazochodce Ramona z Austrálie. Artista předvedl ve výšce osmi metrů opravdu neuvěřitelné představení, při kterém běhal mráz po zádech. Ramon doslova balancoval na hranici života a smrti a téměř nikdo nedýchal, když si k nohám připevnil chůdy, na kterých lano naštěstí úspěšně přešel. Právem si Australan odnesl Cenu Emanuela Berouska za obtížnost a riziko.

CIRKUS CIRKUS FESTIVALVelmi náročnou akrobacii na perských tyčích předvedlo české duo Štauberti, kterým pak diváci opět dali najevo svou náklonnost ovacemi ve stoje. Doslova ve vzduchu se vznášeli ukrajinští umělci Tereshchenko se svou vzdušnou akrobatickou show, která byla takovým něžným zpestřením celého programu.

Diváky opravdu pobavil charismatický francouzský břichomluvec Serge Massot se svým plyšovým pomocníkem Charliem, kteří pro nějakou tu drzou poznámku nešli daleko. Na pomoc si dokonce pozvali i diváky z publika a ti, ač zprvu zaražení, nakonec bavili návštěvníky stejně jako profesionálové.

Propracované číslo duše a těla předvedlo španělské duo bratrů Peresových, kteří s přízemní akrobacií ukázali neskutečně tvrdou dřinu, jež za všemi vystoupeními stojí. A to je taky důvod, proč si cirkusy zaslouží pokračovat a dál rozvíjet a vylepšovat své show. Dělají je totiž lidé, kteří na sobě od útlého věku tvrdě dřou, aby splnili odkaz rodin a pokračovali v tom, co jejich předci začali. A dělají to úspěšně a s čím dál větším nasazením. I to ocenili porotci, kteří usedli na Hagiboru.

Předsedou VIP poroty nebyl nikdo jiný, než mistr manéže Bolek Polívka. Dále do ní usedli Anna Polívková, Pavel Liška, Karel Roden, Vladimír Kratina, Martin Zounar, Miluše Bittnerová, Kateřina Průšová, Bohuš Matuš a Markéta Konvičková, kteří na gala večeru i zazpívali, Iva Frühlingová, Artur Kaiser, Pavel Jakub Ryba a Ferdinand Kaiser. Ti obdarovali Cenou VIP poroty vystoupení českého zástupce Roberta Lagrona.

Mediální porota, složená ze zástupců mediálních partnerů Cirkus Cirkus Festivalu, mezi nimiž byla i šéfredaktorka Kulturního servisu Puls Kristýna Šmejkalová, pak ocenila vystoupení skupiny Casselly.

Kromě toho se rozdala také Speciální cena, kterou obdržel celovečerní klaun David Vassalo, Cena společnosti Československé cirkusy a varieté, kterou dostalo Duo Fedorov s jejich svatebním číslem a Cena Hlavního města Prahy, zaštítěná hlavním městem, kterou si odnesla skupina Tereshchenko. Diváci pak za nejlepší zvolili Serge Massota. Cenu prezidenta festivalu pak získali bratři Peresovi.

CIRKUS CIRKUS FESTIVALHlavní ovšem byly ceny nejvyšší, tedy ceny, které rozdávala odborná porota, jež byla složena ze zástupců evropských cirkusů, zasloužilých umělců, akrobatů i tanečníků. Ti 3. místem ocenili české Duo Štauberti, druhým potom ruskou skupinu akrobatů na houpačkách Pronin a zlatou medaili si odnesla drezúra koní a slonů v podání německé skupiny Casselly.

Rozdávali se také ceny za celoživotní přínos cirkusovému umění, kterou obdržel Bohumil Janeček a Robert Štipka. Cenu Manuela Berouska poté obdržel Ramon za své adrenalinové číslo.

Cirkus Cirkus Festival byl rozhodně jedinečným zážitkem, který se jen tak nevidí. Propracovaný program, skvělá show, úžasná hudba a především mimořádná vystoupení byla jistě zážitkem pro všechny přítomné. I když se artistům sem tam něco nepovedlo, dokázali, že i přes neúspěch své číslo budou klidně opakovat nesčetněkrát, jen aby divákům dali to, na co přišli.



Text: Tereza Netoličková
Foto: Marta Dlouhá





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání