Prague Fashion Weekend posouvá laťku českým módním akcím

Prague Fashion WeekendHradčanské náměstí zcela ovládla móda. Ve středu 12. září tu totiž začal Prague Fashion Weekend. Tentokrát čtyřdenní maraton přehlídek se změnil k nepoznání a celý koncept o velký kus poskočil. I když má česká verze svátků módy ještě hodně co dohánět, aby vyrovnala úroveň těch světových, je nutné říct, že letošní ročník je úplně někde jinde, než byly ty minulé.


Decentní prodleva je, co se týče módních přehlídek, něco, s čím se musí počítat a co k tomu prostě už neodmyslitelně patří. Prague Fashion Weekend měl ale zpoždění více než módní, a tak, i když jsme na zahájení, které mělo začít ve tři, dorazily o ne zas tak malou chvíli později, ještě dlouho jsme postávaly a čekaly, než akce oficiálně začala.

Před obrovským stanem, který vyrostl na Hradčanském náměstí, se srocovali lidé, kteří si nechtěli nechat ujít první záchvěvy letošního Prague Fashion Weekendu, oproti minulým ročníkům jich ale nebylo mnoho. Jednak je letos vstup omezen a pro veřejnost zpoplatněn, jednak velká většina dorazila až na večerní show. Fotilo se, povídalo a hodnotilo. Ve stanu i před ním panovala poměrně příjemná atmosféra, všichni se vzájemně okukovali, snad na každém ale začala být postupně znát otrávenost ze zpoždění, které neskutečně narůstalo.

Prague fashion weekendKdyž už to vypadalo, že PFW nikdy nezačne, dorazila konečně ambasadorka projektu, oblíbená modelka a téměř dvojnásobná maminka Simona Krainová. Ta slavnostně otevřela Prague Fashion Weekend, ovšem ten, kdo čekal nějaké okázalé a obrovské zahájení, byl na omylu. Velkou část tvořilo jen pózování fotografům a následné rozhovory pro média.

A pak se zase čekalo. Jelikož bylo zpoždění opravdu veliké, na chvíli jsme to zabalily. Vrátily jsme se těsně před přehlídkou Lady Vyvialové a celé natěšené konečně usedly. Hlediště sice nebylo během prvních přehlídek ani z poloviny zaplněné, vůbec ničemu to ale nebránilo a většina publika tak navíc dostala privilegium vychutnat si černo-bílou kolekci plnou měkoučkých svetrů a topů s výraznými průstřihy z prvních řad.  Následovala přehlídka Hany Stocklassové a Hany Havelkové. Bylo až neuvěřitelné, co dokázal stan, v němž se Prague Fashion Weekend koná, udělat s atmosférou. Pařížská ulice má sice své kouzlo, ale tímto tahem organizátoři vykouzlili prostředí, ve kterém vám běhala po rukou husí kůže, i mezi lidmi se navíc bylo na co koukat a jednoduše, i když to mělo své chyby, musím říct, že jsem byla opravdu hodně mile překvapená a potěšená.

Jelikož jsme toho měly za celý den dost, rozhodly jsme se absolvovat ještě přehlídku plážové módy značek Fendi a Roberto Cavalli. Na tu už dorazilo také o poznání více lidí a předtím poměrně pohodlný stan se rázem změnil ve velmi malinký prostor, kde, ať jste si stoupli jakkoliv a kamkoliv, vždy jste měli pocit, že stojíte na naprosto špatném místě.

Prague fashion weekendNebudu hodnotit jednotlivé přehlídky prvního dne Prague Fashion Weeku, snad jen, že i po této stránce jsem byla vesměs potěšená. Chci vyzdvihnout především tu atmosféru, která zde panovala. V Praze se totiž konečně podařila akce tohoto formátu zorganizovat na nějaké úrovni, která dává smysl. Co na tom, že jsme na začátku utrousily nějakou tu nadávku směrem k organizátorům, že nás po celém dni neuvěřitelně bolí nohy a jsme promrzlé na kost, že i přes všechno má PFW pořád své mouchy. A není jich málo. Bavilo mě to a vím, že jsem nebyla jediná.

Nebylo to dokonalé, za mák se to nepřibližovalo velkým světovým týdnům módy, ale stálo to za to. Prague Fashion Weekend totiž konečně dostal jakousi jiskru, která mu chyběla. Je sice ještě malinká, ale je tam a já se doopravdy těším na další dny.

 






Text: Tereza Netoličková
Foto: Sylvie Zapletalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání