CD tipy: Ektor, Green Day a Hapka

CD tipyNemáte ještě nakoupeny všechny vánoční dárky? Možná vám dodáme inspiraci několika tipy nově vydaných hudebních alb. Máte pocit, že v dnešní době už se originální nosiče nekupují? Možná už to není, co bývalo, ale určitě se najde hodně lidí, které by takové CD potěšilo. Ať už novinka Green Day „¡Tré!“, zajímavá kompilace Petra Hapky „Pozdní sběr“ či společné album „Tetris“ rappera Ektora a DJ Wiche.


CD tipyAmerická punkrocková kapela Green Day vydala během deseti týdnů tři alba. Trilogii završila deska nazvaná po „¡Uno!“ a „¡Dos!“ logicky „¡Tré!“.  Ovlivněná je power popovým stylem z jedničky a garage rockem z dvojky.  Při tom epická trojka měla původně vyjít až v polovině ledna příštího roku, ale když už je od června nahraná, proč s ní nejít ven. A tak si nakonec můžete všechny tři kousky koupit už pod stromeček pěkně pohromadě. Produkci měl na starosti dlouhodobý spolupracovník Green Day Rob Cavallo.  Dvanáct skladeb dává dohromady příjemnou tři čtvrtě hodinu a fanoušci kapely si jistě přijdou na své. Závěrečnou písničku „The Forgotten“ můžete znát i z filmu „Twilight sága: Rozbřesk - 2. část“.

CD tipyNejlepší český hip hopový producent DJ Wich se rozhodl udělat desku s mladým nadějným rapperem Ektorem.  Album vyšlo už před pár týdny a nese název „Tetris“. Singly „Loket z vokna“, „Number 1“ a „Je mi to fuk“ už mají i své videoklipy, které se na Youtube těší značné popularitě. Například první pecka, kterou kluci z alba odtajnili, „Loket z vokna“, má už přes dva miliony zhlédnutí. Celkem je na albu šestnáct stop a mezi hosty za mikrofonem se zařadili Vladimír 518, Hugo Toxxx, LA4 a ze Slovenska pak Strapo a Supa. Na Tetris Tour vyrazili Ektor s Wichem už v polovině října, ale pořád máte možnost je ještě letos na několika koncertech vidět. Konkrétně jde o Liberec, Nymburk a Špindlerův Mlýn.

CD tipyZnámý skladatel Petr Hapka si řekl, že je na čase udělat ze svých písní pořádnou retrospektivní kompilaci, která se jmenuje poeticky „Pozdní sběr“. Na dvou discích najdou fanoušci  třiatřicet skladeb, které mají rozpětí přes čtyřicet let. Jde o písně velmi známé i neprávem zapomenuté. Některé dokonce  vychází oficiálně úplně poprvé. Navíc je kromě samotného Hapky zpívají přední domácí zpěváci a zpěvačky včetně Karla Gotta, Václava Neckáře či Hany Zagorové. Připomenout si tak můžete hity jako „Nestůj a pojď“, „Dívám se, dívám“, „Kocour se schoulil na tvůj klín“ či „Bude mi lehká zem“. Zajímavostí je, že podobná kompilace vyšla o pár týdnů později také dlouholetému parťákovi Hapky, textaři Michalu Horáčkovi. Ovšem deska „Tribute“ je záznamem živých vystoupení z dvou koncertů ve Státní opeře.

 



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto interpretů





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání