Aneta Langerová pokřtila nové CD a DVD Pár míst

Aneta LangerováZpěvačka vypustila do světa nové CD a DVD v jednom balení se záznamem akustického koncertu se smyčcovým triem, který se uskutečnil v rámci turné Pár míst. Aneta své nové dílo ve čtvrtek 24. května pokřtila v prostorách Jazz Dock. Atmosféra, kterou v pražském klubu vytvořila, byla nezaměnitelná. Kulturní servis Puls, který Anetu dlouhodobě podporuje, si tuto akci nemohl nechat ujít.


Čtvrteční odpoledne prozářilo nejen slunce, ale i úsměv Anety Langerové. Do Jazz Docku, který se nachází na Janáčkově nábřeží, pozvala rodinu a přátele, novináře a zástupce partnerů, kteří podporují její turné Pár míst, anebo jí pomohli se vznikem CD a DVD. Nový kousek vyšel pod taktovkou společnosti Supraphon, jež je na dílo, dle slov PR manažera Drvotby, patřičně hrdá.

Aneta LangerováAneta na začátek programu předvedla se svým doprovodným houslovým triem a klavírem malou ukázku z akustického přepracování svých písní. Pak se slova ujal moderátor. Krátce pohovořil o zpěvačce, jejím úspěšném turné a vzniku CD/DVD. Položil jí také pár zvídavých otázek.

Premiéra koncertní šňůry Pár míst měla premiéru loni 23. prosince, což připadlo na stejný den, jako měl pohřeb Václav Havel. Aneta mu tenkrát koncert symbolicky věnovala. Na otázku, zda ví, kterou z jejích písní měl bývalý prezident a umělec rád, odpověděla: „Jednou jsem ho potkala v Pražské křižovatce a on se mi svěřil, že zrovna když byl na cestě v autě, hráli mou píseň Voda živá. Tak si ji trochu zesílil a říkal o ní, že je moc hezká. Nikdy jsme se konkrétně o mých jiných písních nebavili, ale věřím tomu, že alespoň ta Voda živá se mu mohla líbit."

Aneta poodhalila, jak vybrala název pro své akustické turné: „Složila jsem píseň `Vzpomínka`, kde se o pár místech zpívá, v textu je `Znám pár míst, z nichž tají se mi dech…`, to znamená, že pro mě ta místa opravdu něco znamenají. Je jich několik, ale samozřejmě se hodně spojují s mým domovem, kde jsem vyrůstala, ta `Vzpomínka` je vlastně takovou vzpomínkou i na moje dětství. Tak takhle je to se vším propojené."

Koncerty, které se v rámci Pár míst uskutečnily, byly zajímavé a charakteristické tím, že pro ně byly zvoleny malé prostory. Někdy byla volba velmi překvapivá, jako v případě premiéry, která se uskutečnila v pražském kině Bio Oko. „Když jsme hráli koncerty v rámci tohoto turné, tak to nikdy nebyla tradiční místa, kde by se koncertovalo. To jen výjimečně. Většinou to byla místa něčím specifická, ty prostory měly svoji vlastní atmosféru, což potom koncertům přidává i na jejich atmosféře. Bio Oko mě kdysi přirostlo k srdci, protože na Letné bydlím a mám to tam moc ráda. Bývala jsem tam docela často, tak jsem si říkala, kde jinde než právě tam."

Aneta LangerováAneta Langerová také prozradila, jak k nápadu na akustické turné přišla. „Kdysi jsem sama vystoupila na pódium s kytarou a ta odvaha, kterou jsem musela nasbírat předtím, než jsem tam vylezla, to pro mě bylo něco neuvěřitelného. Obzvlášť s mojí povahou. Ale nakonec se mi to podařilo, vylezla jsem na pódium, ono to nějak začalo fungovat a v ten moment jsem zjistila, že bych chtěla hrát něco jemnějšího. Něco, kde budu divákům víc odkrytá, budu jim blíž. A také mě k tomu vedla touha hrát se smyčcovým triem v kapele."

Slavnostního pokřtění se ujala zpěvačka Marta Kubišová. Ta přišla nejdříve s nápadem polít Anetino zabalené CD/DVD, aby ho neponičila. Nakonec se ale přeci jen křtilo tradičním způsobem a jeden z výtvorů byl pořádně osprchován dávkou šampaňského.

Balení Pár míst obsahuje CD se třinácti písněmi, jako například "Dokola", "Malá mořská víla", "Vzpomínka" nebo "V bezvětří". Na DVD najdete celkem sedmnáct skladeb, mezi nimiž je "Jedináček", "Voda živá" či "Stačilo říct". V prodeji je od 25. května.

 


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Kristýna Šmejkalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání